resizenew_0Broj bodova kombinovanog, trećeg testa na maloj maturi ne može da se svede na nulu, rekao je ministar prosvete Srđan Verbić.

Iako je posle sastanka ministra sa roditeljima u medijima nagovešteno da bi moglo da dođe do kompromisnog rešenja i ukidanja bodovanja trećeg testa, do toga neće doći.

„Ne možemo da svedemo broj bodova kombinovanog testa na nulu, jer bi se u tom slučaju upis u srednje škole previše oslanjao na rezultate ocena iz osnovne škole”, rekao je Verbić.

U razgovoru sa predstavnicima roditelja i nastavnika ministar se saglasio da kombinovani test, kojim se ocenjuje znanje iz pet predmeta, treba da ima više evaluacionu funkciju, a da manje utiče na selekciju, objavljeno je na sajtu ministarstva.

„Testom može da se utiče na objektivnije rangiranje učenika. Vukovcima svakako ne odgovara postojanje testa, ali ostali će biti u prilici da nadoknade neki bod ukoliko ga dobro urade”, rekao je Verbić.

Verbić je naglasio da nije saglasan sa odnosom roditelja prema pripremama za taj test u situaciji kada mnogi đaci uzimaju dodatne privatne časove radi pripreme za polaganje.

Kako je ranije za 24 sata rekao Miodrag Ribić, jedan od roditelja koji su bili na sastanku, kompromisnom idejom i ukidanjem bodovanja bi se postiglo da deca rasterećeno rade treći test, a da se istovremeno dobije uvid u to koliko naše škole mogu da osposobe đake za takvo testiranje.

Kako se navodi, Verbić je rekao i da je verovatno kasno za promenu bodovanja testa, ali da će roditelji ubuduće biti više uključeni u donošenje odluka.

„Naravno da se tu najpre pita struka, ali treba pitati i roditelje uvek kada imaju dobru argumentaciju”, naveo je Verbić.

Savet roditelja osnovnih škola Grada Novog Sada i grupa „Roditelji i nastavnici protiv male mature” su peticijom sa 15.420 potpisa zatražili su od ministra da test ne bude selekcioni instrument.

Verbić je po stupanju na dužnost rekao da je njegov cilj da mala matura jednog dana liči na PISA test i da je njegov stav da ona mora da se realizuje u drugačijim okolnostima.

„Najbitnije za ovu godinu da vidimo šta možemo da izvučemo iz nje ne bi li sledeće godine pravili nešto korisnije, menjali planove i programe, a jednog dana i napravili nešto što liči na PISA test”, rekao je Verbić gostujući na RTS-u.

Android aplikacija
Android aplikacija