– Sreća u nesreći je što su časovi u Zrenjaninu jeftiniji nego u Beogradu, ali opet su skupi za naš standard. Dvočas je oko 1.000 dinara. Mom detetu ćemo plaćati časove iz fizike i matematike – kaže zabrinuta majka.

Na jugu Srbije dvočas je najjeftiniji i košta oko 750 dinara, a u Beogradu najskuplji i košta i do 1.500 dinara. Roditelji kažu da je njihovoj deci neophodno bar 10 dvočasa iz jednog predmeta, a najčešće ih uzimaju iz srpskog i matematike i jednog od predmeta sa kombinovanog testa iz kojeg je njihovo dete najslabije.

– Kada se sve sabere, dobije se iznos od oko 30.000 dinara – kaže Sanda Knežević.

Sa njom se slaže i Svetlana Jakovljević Žake, majka malog maturanta.

– Mislim da će ovo da košta jako puno. Već me nervoza hvata. Ne znamo da li ćemo imati novca za privatne časove i to najviše brine – očajna je Svetlana.

432867_0809_lb

U ovom trenutku jedini zadovoljni su nastavnici i profesori koji daju privatne časove.

– Posao je naglo krenuo. Ne paze deca dovoljno na času, nisu svi aktivni i nekima je potrebna pomoć. Deca i roditelji su u panici zbog sve ove zbrke oko male mature, naročito trećeg testa – rekao nam je jedan od profesora koga smo pozvali na oglas i predstavili se kao zabrinuti roditelj.

Inače u novinama i u blizini škola lako se nalaze oglasi u kojima se roditeljima i deci nudi zagarantovan uspeh, sa cenom dvočasa od 1.000 do 1.500 dinara, a sat vremena između 750 i 1.000 dinara.

Dodatan problem je izazvao skandal da ni ministar nije tačno odgovorio na jedno pitanje iz biologije, a na isto pitanje je u zbirci ponuđeno rešenje koje je takođe pogrešno. Još se ne zna na koji će se način bodovati pitanja.

Android aplikacija
Android aplikacija