Blic je organizovao probno testiranje za osmake u Beogradu, Novom Sadu i Kragujevcu, sa pitanjima iz zbirki za vežbanje. Ukupno je bilo 11 zadataka (srpski 4, matematika 3, kombinovani 4), koji spadaju u kategoriju srednje teških. Nijedan učenik nije odgovorio tačno na sva pitanja.
 
NOVI SAD: Matematika problem

Oko 20 anketiranih osmaka u školi „Kosta Trifković“ za test je na raspolaganju imalo dvadesetak minuta, a matematika je tradicionalno najlošije prošla, jer je samo pet učenika na kraju dobilo tačne računice. S druge strane, jedino od jedanaest pitanja na koje su svi znali odgovor bilo je iz geografije, odnosno da se nemačko-poljska nizija prostire uz obale Baltičkog i Severnog mora.

Pravopis su znali dobro, i više od 60 odsto njih je pravilno podvuklo netačno napisane reči, ali su zato i najbolji padali na akcentima. Dvoje najboljih osmaka imali su samo jednu grešku, a to je bilo je akcetovanje reči „banana“.

Samo polovina je odgovorila tačno i da je Drugi svetski rat u Jugoslaviji trajao od 1941. do 1945. godine. Pri pisanju brojeva najviše problema su imali sa rimskim ciframa. Učenik koji je najlošije uradio test odgovorio je tačno na tri pitanja.

 
KRAGUJEVAC: Muka s istorijom

Ukupno 25 učenika osmog razreda osnovne škole u centru grada, testove koje je spremio „Blic“, rešilo je sa nešto više od 70 odsto uspeha. Pokazalo se da deca bolje vladaju prirodnim naukama.

Najlošije rezultate su osnovci pokazali na drugom pitanju, kod velikog slova, gde ih je samo troje tačno odgovorilo. „Kritično“ je bilo i pitanje iz geografije.

Kako kaže direktor ove škole, deca su pokazala dobro znanje, i pored toga što su tek počela da se spremaju za maturski ispit.

– Pitanja nisu jednostavna, jer podrazumevaju opšte obrazovanje koje se stiče godinama, a pokazalo se i da bolje znanje imaju učenici koji nemaju sve petice, već oni koji uglavnom slove za vrlo dobre đake.

– Toliko je priča, podataka, potpuno sam zbunjena. Zato sam u matematici, bez greške – kaže Milena.
 
BEOGRAD: Najbolje uradili kombinovani test

 
Osmaci Osnovne škole „Skadarlija“ u Beogradu test su uradili za pola sata, a najbolje znanje su pokazali iz kombinovanog testa. Od njih 14, osmoro je na sva pitanja odgovorilo tačno, dok ih je šestoro pogrešilo isključivo na pitanju koje se odnosilo na Drugi svetski rat. Kada je u pitanju deo koji se odnosio na srpski jezik, najveći broj njih je dobro uradio zadatke, naročito one koji se odnose na pravopis, a onaj deo testa gde se nisu proslavili bili su akcenti.

Android aplikacija
Android aplikacija