POSLE objavljivanja zbirki zadataka za polaganje male mature, osnovne škole su preplavili oglasi i pamfleti raznih agencija i pojedinaca, koji pozivaju roditelje da upišu decu na pripremnu nastavu. Cene su različite i kreću se od 2.800 za jedan predmet, do čak 50.400 dinara, koliko košta 144 časa od po sat vremena iz sedam predmeta, koji se polažu na završnom ispitu.

Po prvi put ove godine, budući srednjoškolci će polagati tri testa – srpski, matematiku i kombinovani test sa pitanjima iz biologije, geografije, istorije, fizike i hemije. Iz škola poručuju roditeljima da nemaju potrebe za plaćanje privatnih časova, jer profesori imaju obavezu da u drugom polugodištu održe po deset pripremnih časova za svaki od tri testa.

koliko-kosta-mala-matura

– Svako ko želi, može u školi da nauči sve što mu je potrebno za polaganje male mature – navodi Natalija Matić, direktor OŠ “Veselin Masleša”. – Savet roditeljima je da, umesto privatnog profesora, pogledaju sveske i udžbenike svoje dece i vide šta oni rade u školi. Međutim, njima je očigledno lakše da plate časove i tako kupe svoju savest.

Naša sagovornica navodi da, osim pripremne nastave, postoje dopunski i dodatni časovi gde može doći svako kome je nešto nejasno i pita profesora. Ona dodaje da roditelji gotovo i da nemaju uvid šta njihova deca rade u školi, a zainteresuju su tek na polugodištu i na kraju godine kada vide kakve su im ocene.

PREDAJU U ŠKOLI I – PRIVATNO

DOZVOLU za deljenje propagandnog materijala u školi daje direktor. Kao predavači na pripremnoj nastavi pojavljuju se profesori škola, a kako su nam rekli u obrazovnim ustanovama, oni imaju pravo da drže privatne časove van radnog vremena, kao što i lekari mogu imati privatnu praksu. Zabranjeno je, da deci kojoj drže nastavu u školi, nude i drže privatne časove.

ZAVRŠNI ISPIT TRAJE TRI DANA

POLAGANjE završnog ispita trajaće tri dana, a bodovanje će biti kao i prethodnih godina. Tako uspeh iz osnovne škole nosi najviše 60 poena, a boduje se uspeh od šestog do osmog razreda. Na završnom testu kandidati mogu osvojiti najviše 40 bodova i to po 16 iz srpskog i matematike, i osam iz kombinovanog testa. Na svakom od testova biće 20 pitanja.

Android aplikacija
Android aplikacija