Izvor vesti: Preuzeto sa sajta Ministarstva prosvete nauke i tehnološkog razvoja

Prema kalendaru upisa, od 25. do 28. maja, učenici osmih razreda koji žele da upišu škole za talente podnosiće zahteve za polaganje prijemnog ispita, koji je, uz završni ispit, uslov za upis u ove škole.

Učenici osmih razreda, tek što se vrate sa prolećnog raspusta, imaće šansu da provere kako su se pripremili za malu maturu. U svim osnovnim školama u Srbiji 11. maja biće održan probni završni ispit, na kome će svi zadaci iz matematike i srpskog, odnosno maternjeg jezika, da budu nepoznati. Liste želja za nastavak školovanja predavaće se u osnovnim školama 26. i 27. juna, a raspored učenika po srednjim školama biće objavljen 7. jula, dok su 8. i 9. jul rezervisani za upis učenika u srednje škole u prvom upisnom krugu.

kalendar

Oni koji u ovom krugu ne budu raspoređeni po srednjim školama, 9. jula, sa novim listama želja, konkurisaće na preostala mesta, a raspored u ovom, drugom upisnom krugu biće objavljen 11. jula, dok će se upis obaviti 12. jula, kada će se i završiti ovogodišnji upis u srednje škole.

I ove godine, svršeni osmaci u srednje škole će konkurisati s bodovima sakupljenim na osnovu uspeha u poslednja tri razreda osnovne škole (po tom osnovu mogu imati najviše 60 bodova) i s onim osvojenim na završnom ispitu, na kojem, na svakom od testova, mogu da osvoje najviše po 20 bodova. Zbiru ovih bodova, dodavaće se i oni osvojeni na republičkim i međunarodnim takmičenjima planiranim u Kalendaru taklmičenja Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, dok će se učenicima koji konkurišu za škole za talente dodavati i bodovi s prijemnog ispita.

Na ovogodišnjem završnom ispitu oba testa sadržaće 75 odsto potpuno nepoznatih zadataka, a 25 odsto zadataka biće slično onima iz zbirki za pripremu. Probni test za završni ispit učenici osmih razreda polagaće 11. maja i na njemu će iz oba predmeta biti potpuno nepoznati zadaci.

Probu male mature, ali za sledeću godinu, imaće i sedmaci i to između 13. i 17. maja, kada će polagati kombinovani test, koji se na testove iz maternjeg jezika i matematike, maloj maturi dodaje sledeće godine.

Konkurs za upis učenika u srednje škole je u prodaji, po ceni od 210 dinara.

Odmah nakon praznika, 8. aprila, na mala-matura.com učenicima će biti dostupna simulacija završnog ispita sa zvaničnim zadacima iz zbirki Ministarstva prosvete. Ne propustite šansu da, pre svih, proverite koliko u stvari znate.

Android aplikacija
Android aplikacija