Izvor vesti: Večernje novosti

Posle raspusta, svi učenici osmog razreda 11. maja proveravaće znanje pred završni ispit. Svi zadaci nepoznati, a testiranje kao pravi ispit.

Učenici osmih razreda, tek što se vrate sa prolećnog raspusta, imace šansu da provere kako su se pripremili za malu maturu. U svim osnovnim školama u Srbiji 11. maja biće održan probni završni ispit, na kome će svi zadaci iz matematike i srpskog, odnosno maternjeg jezika, da budu nepoznati.

generalna-proba

Ova generacija osmaka probni test polaže nešto kasnije nego prošle godine, kada je probno testiranje bilo polovinom aprila. Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja poslalo je školama instrukcije o organizovanju “generalne probe” male mature.

Probna matura biće organizovana po svim pravilima, kao i pravo testiranje. Učenici će polagati u svečanim i fiskulturnim salama ili holovima škole. Biće stroga kontrola, kako bi se sprečilo prepisivanje, a i sam formular biće isti kao pravi test, da bi deca uvežbala gde i kako treba da pišu lične podatke i šifre. A inače, oni su već jedan, inicijalni test polagali u prvom polugodištu, i to jednu od preostalih kombinacije sa prošlogodišnjeg završnog ispita.

Prava mala matura čeka ih u junu, a Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja uskoro će da odredi njen tačan datum. U Ministarstvu prosvete kažu da će ove godine broj nepoznatih zadataka biti veći.

Ukupno 75 odsto zadataka biće nepoznato, a 25 odsto delimično poznato, što znači da će biti zadaci iz zbirke sa izmenjenim brojkama ili redosledom odgovora – kažu u Ministarstvu prosvete. – Svake godine broj nepoznatih zadataka se povećava, kako bismo na kraju naredne školske godine imali test sa svim nepoznatim zadacima. A osim matematike i maternjeg jezika, sledeća generacija osmaka polagaće i treći, kombinovani test.

A taj treći test, sa pitanjima iz pet oblasti – biologije, istorije, geografije, fizike i hemije – polagaće od 13. do 15. maja učenici sedmog razreda. Ovo je probno testiranje, jer će dogodine, kada budu maturanti, ujedno biti i prva generacija koja će na kraju osnovne škole polagati tri testa. Postojala je ideja prošle godine da se u malu maturu uvede i test iz stranog jezika, ali još nije realizovana.

Odmah nakon praznika, 8. maja, na mala-matura.com učenicima će biti dostupna simulacija završnog ispita sa zvaničnim zadacima iz zbirki Ministarstva prosvete. Ne propustite šansu da, pre svih, proverite koliko u stvari znate.

Android aplikacija
Android aplikacija