Ko će dobiti knjižicu željene srednje škole, a ko će obrazovanje nastaviti u srednjim školama koje im nisu bile među favoritima, mali maturanti saznaće danas, kada će biti objavljen raspored učenika po školama.

Upis u srednje škole u koje su svršeni osnovci raspoređeni na osnovu broja bodova, obaviće se u srednjim školama sutra i u sredu 5. i 6. jula, prvi upisni krug.

Tradicionalno najveće intetresovanje je za medicinske i ekonomske srednje stručne škole, kao i gimnazije.

Za 70.300 osmaka ove godine slobodno je 77.600 mesta u srednjim školama i gimnazijama, ali na upis u četvorogodišnje škole ne mogu svi da računaju.

Samo učenici koji imaju više od 50 bodova sa završnog ispita i tokom školovanja, mogu da upišu četvorogodišnje škole, dok oni koji imaju manje bodova moraće da upišu trogodišnje škole.

Što se tiče gimnazija tradicionalno najveće interesovanje je u Prvoj,Trećoj i Četrnaestoj beogradskoj gimnaziji, a na upis u te škole prethodnih godina mogli su da računaju samo najbolji.

Za drugi upisni krug 5. jula predaje se lista želja sa odabranim školama, dok 8. jula izlazi raspored učenika po školama i za taj dan predviđen je i upis učenika.

 

Izvor: blic.rs

Android aplikacija
Android aplikacija