Jednu prepreku si preskočio, a sutra se nastavlja tvoja borba za što bolji plasman na rang-listi za upis u srednju školu koju želiš. Očekuje te jedan od najzahtevnijih izazova – test iz matematike.

Baš zato smo za tebe spremili savete uz koje nećeš pomešati sve što si učio mesecima unazad.

  • Ponovi formule

    mathematics
    Seti se koje oblasti su ti bile problematične dok si vežbao zadatke i njima posveti malo više vremena i pažnje. Na taj način će ti ostati sveže u pamćenju, te nećeš imati problema kada budeš rešavao test.


    Ako imaš problema da zapamtiš komplikovane formule, razloži ih na više manjih delova i poveži sa lekcijom kojoj pripada navedeni zadatak. Tako nećeš imati nedoumice dok sutra budeš sedeo za klupom i rešavao zadatke za malu maturu iz matematike.

  • Budi siguran u sebe

    Čak i da postoji deo gradiva koji nisi baš najbolje naučio, ne dozvoli da te to savlada toliko da čak i ono što znaš ne uradiš kako treba. Da trema negativno utiče na koncentraciju pokazala su mnoga istraživanje. Zbog toga se potrudi da ovaj test doživiš kao i svaki drugi, jer u osnovi on to i jeste.

  • Odmori se pre testa

    Isti savet kao i onaj koji smo ti dali pred test iz srpskog: jer odmor je veoma bitan za izazov koji te čeka.
    Kada radiš sa brojkama, znaš i sam da ti je potrebna dobra koncentracija. Zbog toga je bitno da se odmoriš i naspavaš kako bi mogao „trezvene glave” da rešavaš zadatke. Da ne bi površinu lopte računao uz pomoć formule za površinu kruga, potrudi se da u krevet legneš na vreme.

  • Neka ti uspeh bude motivacija

    Znamo da je letnji raspust na korak od tebe, ali ne dozvoli da ti ta misao odvlači pažnju. Ako si bio istrajan sve ovo vreme, izdrži još ovaj dan. Razmišljaj pozitivno i postavi sebi cilj. Onda uzmi svesku u kojoj si rešavao zadatke i prelistaj je.

    Nemoj da brineš da će ti se sve pomešati; samo budi smiren i upijaj formule i postupke zadataka. Čak i ako na testu ne možeš da se setiš postavke nekog zadatka, preskoči ga – da ne bi gubio vreme – i radi ostale. Kada završiš, vrati se na one koje nisi uradio. Bićeš iznenađen kada vidiš da ti se u međuvremenu rešenje samo javilo.

Sigurni smo da će ti ovi saveti pomoći da skor koji si postigao na jučerašnjem testu iz srpskog još više povećaš i obezbediš sebi zavidnu prednost u odnosu na svoje vršnjake.

Srećno, matematičari! :)

Android aplikacija
Android aplikacija