Da li je bilo propusta u ocenjivanju na poslednjem završnom ispitu, utvrdiće kontrola koju će tokom februara sprovesti Zavod za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja.
Direktor tog zavoda Dragan Banićević kaže da će kontrola kvaliteta ocenjivanja biti sprovedena ne samo u školama u kojima rezultati na završnom ispitu odskaču od republičkog proseka već i u onima koje nisu „sumnjive“.

“Svaka škola je obavezna da čuva ispitni materijal godinu dana. Kada, od koga i na koji način ćemo tražiti testove na dodatnu analizu, niko ne zna. Proveravaćemo da li su bodovi dobro sabrani, da li je bilo intervencija u smislu dodavanja poena, kao i niz drugih detalja. Kontrola kvaliteta ocenjivanja neće doneti ništa novo u širem smislu, već nam poslužiti prilikom formulisanja uputstva za sprovođenje završnog ispita, da bismo predupredili eventualne zloupotrebe”, objašnjava Banićević.

Cilj je, kako kaže, da se obezbede ravnopravni uslovi na završnom ispitu za sve učenike.

matura-na-proveri

“Ne mogu jedni biti privilegovani tako što će im neko pomagati, a drugi kažnjeni jer su se striktno pridržavali propisa”, navodi Banićević.

Na pitanje da li će neko odgovarati ako kontrola pokaže da je bilo zloupotreba prilikom ocenjivanja, naš sagovornik kaže da je to posao Ministarstva prosvete i prosvetne inspekcije. Upitan šta će ti propusti značiti za oštećene učenike, Banićević odgovara da su rokovi za žalbe predviđeni po objavljivanju preliminarnih rezultata mature, a da odloženi prigovor šest ili sedam meseci kasnije „nema pravno dejstvo“.

Kontrolom ocenjivanja koju je Zavod sproveo 2011. godine utvrđeni su grubi propusti u jednom broju škola na području Novog Pazara, Leskovca i Kraljeva. Iako je bivši ministar prosvete Žarko Obradović izjavio da su rezultati mature lažirani u 80 škola, Dragan Banićević navodi da je taj broj dvostruko manji. Naš izvor iz Ministarstva prosvete kaže da nijedan direktor niti načelnik školske uprave nije odgovarao zbog tih propusta, pre svega, zbog nedostatka političke volje.

Jasna poruka

Javnost nije obaveštena o rezultatima vanrednog inspekcijskog nadzora u 25 osnovnih škola, u kojima su na poslednjem završnom ispitu uočene nepravilnosti, od prepisivanja, upisivanja odgovora običnom olovkom ili prepravljanja odgovora. Pomoćnik ministra prosvete Ljubiša Antonijević kaže za Danas da će „država ove godine poslati mnogo jasniju poruku da neće tolerisati bilo kakvo postupanje suprotno zakonu“.

Android aplikacija
Android aplikacija