ZBIRKE zadataka iz matematike, srpskog, odnosno maternjeg jezika i pitanja za treći, kombinovani test koji će polagati mali maturanti odštampane su i od ponedeljka će moći da se kupe širom Srbije. Zadaci koji su u petak predstavljeni u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja biće model za pitanja na koja će mali maturanti u junu odgovarati na završnom ispitu.

Većina pitanja u zbirkama je na osnovnom nivou, a oni će i na završnom ispitu činiti više od polovine ukupnog broja zadataka. Najmanje će biti pitanja na najvišem, naprednom nivou, koje će učenici morati da reše ako žele da osvoje maksimalan broj bodova.

Odštampane su 24 različite zbirke – iz tri predmeta, na srpskom i jezicima manjina. Od toga je 16 samo delimično izmenjeno u odnosu na izdanja iz prethodnih godina. Oko 30 odsto pitanja je novo. Đaci će moći da rešavaju 435 pitanja iz srpskog jezika, 380 iz matematike, a uz pomoć 270 zadataka pripremaće se za kombinovani test, koji sadrži pitanja iz istorije, geografije, biologije, fizike i hemije.

testoviuprodaji

Ove godine, prvi put od kad je uvedeno polaganje završnog ispita, na testu će biti samo nepoznati zadaci.

– Pre nego što pristupe polaganju završnog ispita, učenici osmog razreda imaće, kao i ranijih godina, još jednu proveru. Krajem aprila ili u maju biće organizovano probno polaganje male mature – najavio je u petak mr Ljubiša Antonijević, pomoćnik ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. – Već za mesec dana napravićemo prvi presek i proveriti kako teku pripreme za završni ispit u školama širom Srbije.

Najverovatnije u februaru, najavio je Antonijević, biće objavljen i pravilnik o realizaciji završnog ispita, kada će se definitivno znati kako će testovi stizati u škole, kakva će biti kontrola transporta i samog polaganja. Direktori škola moraće da potpišu da će snositi odgovornost za sve eventualne nepravilnosti tokom čuvanja, polaganja i pregledanja testova.
 

Android aplikacija
Android aplikacija