Završni ispit – polaganje i priprema

Završni ispit koji te očekuje u junu je tvoj prvi veliki test. Nekada su završni ispit polagali samo oni koji žele da upišu srednju školu. Sada, završni ispit na kraju osnovne škole polažu svi učenici.

Na završnom ćeš polagati tri testa:

  • iz srpskog,
  • iz matematike i
  • kombinovani test.

Besplatna priprema za završni ispit >>

Kako izgleda završni ispit?

Testovi iz srpskog jezika i  matematike nose po 13 poena, dok kombinovani test (biologija, istorija, geografija, fizika i hemija) nosi 14 poena. Maksimalan broj poena koje možeš da osvojiš na završnom ispitu je 100, i to ovako:

Određeni broj poena možeš dobiti i za uspehe na međunarodnim i državnim takmičenjima tokom osmog razreda.

Ne zaboravi, svi zadaci su potpuno nepoznati.

Nakon završnog ispita, popunićeš listu sa 20 škola koje ti se najviše sviđaju. Na listu ćeš, najpre, upisati onu školu u koju najviše želiš da ideš, a zatim sve ostale. U zavisnosti od uspeha koji postigneš na ispitu, kao i od tvog proseka, upisaćeš se u prvu školu sa liste za koju imaš dovoljan broj poena.

Tada mogu da ti se dese dve situacije:

Situacija 1: Upisaćeš srednju školu koja ti se ne sviđa.

Situacija 2: Upisaćeš školu gde ćeš voleti ono što učiš.

Učenici koji loše urade prijemni mogu završiti u srednjoj školi koja je bila na dnu njihove liste želja. Oni će u naredne četiri godine učiti gradivo koje im može biti teško ili dosadno i pripremati se za zanimanje kojim ne bi želeli da se bave.

Učenici koji dobro urade prijemni imaju mnogo veće šanse da idu u srednju školu koju su stavili kao prvu na listi želja. Oni će u naredne četiri godine učiti ono što ih interesuje i pripremati se za zanimanje kojim bi voleli da se bave.

Nije samo bitno u koju školu ideš, već i sa kime. Opet, u zavisnosti od toga kako uradiš prijemni, mogu da ti se dese dve situacije:

Situacija 1: Ići ćeš u srednju školi u kojoj ćeš morati da se uklapaš u novo društvo.

Situacija 2: Ići ćeš u srednju školu sa svojim dobrim drugarima iz osnovne.

Ako tvoji drugari i ti ne uradite dobro prijemni, moguće je da ćete završiti u različitim srednjim školama. U tom slučaju, nećete moći da se družite kao nekada u osnovnoj školi, a ti ćeš morati da se uklapaš u novu sredinu.

Ako tvoji drugari i ti dobro uradite prijemni, a navedete istu srednju kao prvu na listi željenih škola, velike su šanse da ćete i u naredne četiri godine ići u istu školu. Tako će vam biti lakše da se i dalje družite i zajedno učite.

Android aplikacija
Android aplikacija