Učenici osmog razreda osnovnih škola imaju „generalnu probu“ ispita zrelosti 7. i 8. aprila. U petak test iz matematike, a u subotu iz maternjeg jezika i kombinovani test

Učenici osmog razreda sledeće nedelje, 7. i 8. aprila, polagaće probnu malu maturu. U petak od podne rešavaće test iz matematike, a u subotu će od 9 do 11 odgovarati na pitanja iz srpskog, odnosno maternjeg jezika i književnosti, a posle polučasovne pauze rešavaće kombinovani test, sa pitanjima iz istorije, biologije, hemije, fizike i geografije. Ove godine završni ispit na kraju osnovne škole prvi put će biti organizovan i na bosanskom jeziku.

Prema rečima Dragane Stanojević, rukovodioca Centra za ispite u Zavodu za vrednovanje kvaliteta obrazovanja, koji je zadužen za izradu testova, na ovom jeziku polagaće oko hiljadu učenika.

– Završni ispit ove godine organizuje se na sedam jezika. Osim na srpskom, testovi se štampaju i na albanskom, bosanskom, mađarskom, hrvatskom, rumunskom, rusinskom i slovačkom – objašnjava Dragana Stanojević. – Većina stvari ista je kao i prethodnih godina. Drugačije će biti samo to što će u testovima iz srpskog, odnosno maternjeg jezika i na kombinovanom testu biti više takozvanih otvorenih pitanja, onih na koja deca nemaju ponuđene odgovore, već ih sami upisuju. U matematici je i do sada bio veliki broj takvih zadataka.

logo

Testovi za probni završni ispit već su spremni, a škole će u sredu moći da ih preuzmu sa sajta Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja. Pristup testovima je zaštićen, pa svaka škola ima svoj identifikacioni broj i pin. Škole će same štampati testove koji bi do petka trebalo da budu spremni za učenike.

– Zadaci iz matematike i na kombinovanom testu isti su i na srpskom i na manjinskim jezicima. Samo su prevedeni. Treći test, zbog specifičnosti svakog jezika, pravljen je posebno – objašnjava naša sagovornica. – U pripremi testova za završni ispit učestvuje ukupno 115 ljudi, od kojih većinu autora zadataka čine nastavnici iz škola. Samo su recenzenti univerzitetski profesori. U tom timu su i lektori i prevodioci na manjinske jezike. Pripremili smo i dva testa, na srpskom i mađarskom, za polaznike Druge šanse, programa za obrazovanje odraslih.

Probna mala matura najbolji je način da učenici provere svoje realno znanje. Kada se završi testiranje, škole će dobiti i program za obradu podataka, tako da će moći da dobiju rezultate postignuća na nivou celog razreda.

Pravi završni ispit biće organizovan 15, 16. i 17. juna, kada će učenici prvog dana polagati srpski, odnosno maternji jezik, drugog dana matematiku, a treći dan rezervisan je za kombinovani test.

PRIPREME ZA PISA TESTIRANjE

Nastavnici i učenici od ponedeljka počinju sa pripremama za probno PISA testiranje, najznačajniju međunarodnu proveru đačkog znanja. Iako je početak projekta zakazan za 3. april, učenici će biti testirani tek posle nekoliko nedelja, kada budu konačne liste onih koji će polagati, kada budu spremni školski računari i završene ostale pripreme.

– Učestvovaće do 2.400 učenika koji su rođeni 2001. godine, iz 43 srednje škole širom Srbije – najavljuje za “Novosti” dr Dragica Pavlović Babić, PISA koordinatorka za Srbiju. – Učenici će polagati jedan test sa pitanjima iz više oblasti – jezika, matematike, nauke i finansijske pismenosti. To treba da im posluži kao priprema za veliko testiranje koje će u celom svetu biti organizovano na proleće sledeće godine.

 

Izvor: novosti.rs

Android aplikacija
Android aplikacija