Izvor vesti: Blic

Svega 30 odsto malih maturanata uspelo je da reši zadatke iz fizike i hemije na probnom kombinovanom testu iz pet predmeta.

Kako saznaje Blic, jedan zadatak iz fizike pokazao se kao nepremostiv, jer je zanemarljiv broj osmaka uspeo da ga reši. Direktori više osnovnih škola sa kojima smo razgovarali ističu da su ukupni rezultati probnog teksta daleko ispod zadovoljavajućeg, i za to krive kampanjski rad učenika i nedostatak primenljivog znanja. Osnovci su, kako saznajemo, od po četiri boda, koliko nose zadaci iz fizike i hemije, uspeli da osvoje u proseku po 1,2 boda iz ta dva predmeta.
 
U novosadskim školama kažu da nisu očekivali tako loše rezultate, jer se pokazalo da su od 60 bodova na probnom završnom ispitu, đaci u proseku imali između 35 i 36 bodova.
 
– Prosek bodova iz srpskog jezika je 11,24 boda od ukupno 20, iz matematike 12,17, a iz kombinovanog testa 12,76 – kaže za Blic Vidosava Maloduš, pedagog u novosadskoj OŠ Đura Daničić.
 
Slične rezultate ostvarili su i školarci iz niških škola. Osmake iz Niša najviše su namučili zadaci iz fizike za koje kažu da su obilovali velikim brojevima, formulama i grafikonima. Roditelji krivicu svaljuju na loš nastavni kadar, dok direktori navode da je nemoguće da su svi profesori hemije i fizike loši. U Ministarstvu prosvete navode da nisu upoznati sa rezultatima testova, jer je njihova svrha da se pre svega đaci upoznaju sa načinom testiranja i steknu utisak o težini pitanja.

 

477403_03_lb

Android aplikacija
Android aplikacija