seguridad-juridicaViše od 500 osmaka iz Beograda protestovalo je danas ispred Skupštine grada tražeći da se ove godine ukine polaganje male mature zbog njihovih vršnjaka iz poplavljenih područja.

– Oni su ostali bez kuća, nemaju ni gde da uče, a sve i da imaju, zar je ovo trenutak da brinu o završnom ispitu – zrelo zaključuje jedan osmak.
 
Gnevni osmaci krenuli su ka zgradi Ministarstva prosvete u Nemanjinoj ulici. Njih je danas podržao i manju broj roditelja i nastavnika.
 
– Ovo je generacija koja sama bije bitke i bori se za svoja prava. Pokazalo se da su odgovorniji od roditelja, nastavnika, pa čak i samog ministra prosvete – poručuje Miodrag Ribić, roditelj i nastavnik iz grupe Roditelji i nastavnici protiv nove male mature.
 
Podsetimo, ministar prosvete Srđan Verbić doneo je odluku da maturanti iz poplavljenih područja maturu mogu polagati u avgustu. Tako nešto, međutim, stvorilo bi brojne probleme za đake i škole. Naime, u junu se popune mesta u oko 80 odsto škola pa se postavlja pitanja gde će se upisati osmaci koji maturu budu polagali u avgustu. Čak i da se za njih ostave dodatna mesta u školama, ostaje nejasno sa koliko bodova će se oni upisivati i kako će se omogućiti da svi osmaci budu u ravnopravnom položaju.

Android aplikacija
Android aplikacija