zavrsni11Učenici osmih razreda iz ugroženih područja moći će da biraju da li završni ispit hoće da polažu u junu ili avgustu, rekao je ministar prosvete Srđan Verbić, obilazeći učenike smeštene u prihvatnom centru na DIF-u. Ministarstvo prosvete: Nastava u 94 odsto škola.

Ministar Verbić je rekao novinarima da Ministarstvo prosvete formira komisije po školskim upravama koje će se baviti svim učenicima iz ugroženih područja.

„Vodićemo računa pojedinačno o svakom učeniku koji bi trebalo da polaže završni ispit i želi da upiše srednju školu kako bismo našli najpogodniji način da oni tu njihovu obevezu ispune i da upišu željenu srednju školu”, rekao je ministar.

Ministar prosvete je rekao da će ministarstvo uskoro objaviti spisak koje su to tačno ugrožene opštine.

„Svim učenicima iz ugroženih opština će biti priznata kao vanredna okolnost ako ne žele da polažu završni ispit u junu, da ga polažu u avgustu, što je potpuno u skladu sa pravilnikom i zakonom koji već postoje”, rekao je Verbić i dodao da takvu mogućnost nemaju učenici koji nisu iz ugroženih područjima.

„U opštinama gde je sve bilo regularno, gde su učenici normalno išli u školu oni će polagati normalno završni ispit”, poručio je ministar.

Forum Beogradskih osnovnih škola je pokrenuo inicijativu da osmaci ove godine ne polažu malu maturu zbog vanredne situacije u Srbiji izazvane poplavama.

Ministar Verbić je, međutim, ukazao da bez završnog ispita ne može da se dobije svedočanstvo o završenom osnovom obrazovanju.

Prema podacima školskih uprava, danas je u Srbiji radilo 94 odsto škola, dok se nastava ne izvodi u 81 osnovnoj i 37 srednjih škola, uglavnom na područjima školskih uprava Beograd, Valjevo, Jagodina i Požarevac, kao i u Šidu i Sremskoj Mitrovici.

U cilju što brže normalizacije stanja u obrazovno-vaspitnim ustanovama Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja donelo je plan o izmeštanju sedišta škola koje se nalaze na ugroženom području, navedeno je u saopštenju ministarstva.

Sedište Tehničke škole iz Obrenovca sada se nalazi u Tehničkoj školi u Železniku, u ulici Jugoslovenska 4, Gimnazija iz Obrenovca je izmeštena u Školu za brodarstvo, brodogradnju i hidrogradnju, opština Savski venac, ulica Miloša Pocerca 2.

Sedište Poljoprivredno-hemijske škole iz Obrenovca je u Školi za osnovno i srednje obrazovanje sa Domom “Sveti Sava” u Umci, Milije Stanojlovića 30.

U toj školi ostaće svi obrazovni profili iz oblasti poljoprivrede i prerade hrane, dok će obrazovni profili iz područja rada, hemije, grafičarstvo i nemetali, biti smešteni u Hemijsko-prehrambeno tehnološkoj školi na Banovom brdu, Lješka 82.

Ministarstvo poziva zaposlene iz navedenih srednjih škola iz Obrenovca da se sutra jave i dođu u navedena izmeštena sedišta škola kako bi se uključili u aktivnosti neophodne za završetak nastavne godine.

Ministarstvo je obezbedilo i isplatu zarada za sve zaposlene u obrazovno-vaspitnim ustanovama na teritoriji opštine Obrenovac.

Srednje škole u opštini Obrenovac pretrpele su znatna oštećenja na objektima, uništeni su oprema, nastavna sredstava i učila.

Dokumentacija škola je potpunosti sačuvana i izmeštena zahvaljujući prisebnosti direktora i zaposlenih u školama.

Android aplikacija
Android aplikacija