Izvor vesti: Večernje novosti

Završni ispit za đake osmog razreda ove godine neće biti ukinut, kako su tražili neki sindikati, a nakon nekoliko dana pauze, škole mogu da nastave realizaciju vannastavnih aktivnosti, poput ekskurzija, nastave u prirodi, izleta, takmičenja.

Organizatori tih aktivnosti su u obavezi da se obrate kriznom štabu za vanredne situacije lokalne samouprave na čiju teritoriju se deca i učenici upućuju i da provere da li su bezbedni uslovi za putovanje, smeštaj i boravak dece i učenika, saopštilo je Ministarstvo prosvete.

Iz Ministarstva podsećaju da je za vreme dana žalosti zabranjeno emitovanje narodne i zabavne muzike, odnosno održavanje programa zabavnog karaktera na javnim mestima i da su obrazovno vaspitne ustanove u obavezi da maturske večeri prilagode danu žalosti.

U saopštenju se podseća da je završni ispit sastavni deo redovne školske godine i regulisan je zakonom i podzakonskim aktima.

mala-matura_4Bez obavljenog završnog ispita učeniku se ne može izdati javna isprava o završenoj osnovnoj školi, odnosno učenik ne može da upiše srednju školu u skladu sa preporukama Vlade Srbije o normalizaciji stanja.

Forum beogradskih osnovnih škola predložio juče da osmaci ove godine ne polažu malu maturu zbog vanredne situacije izazvane poplavama.

Četiri reprezentativna sindikata prosvete sugerisala su danas ministru prosvete da razmotri predlog da se mala matura ne polaže u ugroženim područjima, jer za to ne postoje uslovi. U svim mestima gde je to moguće, mala matura treba da se izvede onako kao što je unapred dogovoreno, ocenili su zajedničkom saopštenju Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije, Sindikat obrazovanja Srbije, Sindikat prosvete Nezavisnost i Sindikat radnika u prosveti Srbije.

Ministar prosvete Srđan Verbić podseća da bez završnog ispita ne može da se dobije svedočansto o osnovnoškolskom obrazovanju.

Osim toga, na ispitu se proverava znanje stečeno svih prethodnih godina, ne samo na kraju osmog razreda, rekao je ministar Verbić Tanjugu, smatrajući da bi inicijativa trebalo da ima ozbiljniju stručnu argumentaciju.

Ministar je ukazao na prioritetan zadatak – što brža normalizacija nastavnog procesa nakon poplava, podsetivši da je završni ispit sastavni deo redovne školske godine regulisan zakonom, podzakonskim aktima.

Android aplikacija
Android aplikacija