vestgresketestovi200x130_0OSMACI su u petak polagali probni kombinovani test završnog ispita. Rešavali su zadatke iz pet predmeta – biologije, fizike, hemije, istorije i geografije. Probni test je organizovan kako bi đaci do završnog ispita stekli potpuniju sliku o savladanom gradivu i upotpunili znanje.

Utisci učenika posle polaganja su podeljeni – za neke su zadaci bili teški, dok su ih drugi ocenili kao lagane.

– Većina pitanja je bila laka i tražila je više logiku nego znanje iz udžbenika. Za gotovo sva pitanja odgovori su bili ponuđeni, pa je samo trebalo da zaokružimo onaj koji smatramo tačnim – priča Marko iz Osnovne škole „France Prešern”. – Test je ukupno nosio osam bodova. Iz istorije je recimo traženo da određene godine smestimo u stari vek, novi vek ili savremeno doba, iz biologije da odgovorimo u kom delu cveta su polne ćelije, iz fizike da izračunamo koji od ponuđenih uređaja troši najviše električne energije u određenom vremenu… Videćemo da li će ovako laki biti srpski i matematika.
 

Utisci učenika iz OŠ „Ćirilo i Metodije” malo su drugačiji.

Đaci i u subotu od 9 do 11 polažu probni test iz matematike i srpskog jezika.
 

Inače, ministar prosvete Srđan Verbić obišao je đake Osnovne škole „Starina Novak” i istakao da će reakcije učenika pomoći da se naprave bolji testovi u budućnosti.

– Test za sve nas je da sve ovo prođe regularno i da bude što relaksiranije, jer nema potrebe da bude drugačije – ocenio je Verbić.

On je naveo da rezultati probnih testova neće uticati na moguće promene završnog ispita, ali će školama poslužiti da vide šta đaci ne znaju i bolje ih pripreme.

Rezultati probnog ispita ostaće u školama i treba da posluže đacima da vide šta ne znaju, ali i nastavnicima kako bi upravo tim oblastima dodatno posvetili pažnju na časovima.

Za đake koji ne mogu da izađu na probu male mature škola će obezbediti dodatni termin.

Android aplikacija
Android aplikacija