Izvor vesti: Blic

Pomoćnik ministra prosvete Ljubiša Antonijević izjavio je danas da su škole spremne za malu maturu, počele su sa pripremnom nastavom, zbirke su odštampane, a testoviće ove godine nositi oznaku interno.

„Oznaka interno stavljena je na test zbog bezbednosti, kako bi poslali poruku svima koji su uključeni u proces da budu odgovorni prema delu posla koji obavljaju, kako ne bi bilo zloupotreba”, rekao je Antonijević gostujući na RTS-u.

On je dodao da će danas biti održan prvi sastanak sa načelnicima školskih uprava, sa informatičarima, za prvo probno testiranje zakazano za 9. i 10. maj.
 
Školama je poznato, kako kaže, od početka godine kako će izgledati završni isit. Novina ove godine je što će svi zadaci iz srpskog i matematike biti nepoznati, ali i novi kombanovani test iz istorije, geografije, fizike, hemije, biologije. Testovi iz srpskog i matematike samo ove godine nosiće po 16 bodova, dok će kombinovani test nositi osam bodova, a uspeh iz prethodnog školovanja 60 bodova.

„To je samo ove godine, zbog svega ško se dešavalo prošle godine”, rekao je Antonijević.

Od juče je počeo i upis đaka prvaka, a ove godine prema rečima pomoćnika ministra preosvete biće upisano 1.500 do 2.000 prvačića manje.

Govoreći o višku prosvetnih radnika, kojih će sigurno biti jer se smanjuje broj učenika, on je rekao da će se tačan broj znati kada se završi upis učenika u škole i kada se vidi koliko prosvetnih radnika ove godine ide u penziju.

Android aplikacija
Android aplikacija