Izvor vesti: Blic

Ministarstvo prosvete zakazalo je probu male mature za 10.maj, dan kada se održava čak devet republičkih takmičenja.

Tako će skoro 1.000 najboljih osmaka ispaštati zbog toga što ide na takmičenja i neće moći da proveri znanje pred završni ispit kao i ostali vršnjaci.
 
– Besna sam i razočarana. Prvo su napravili čitavu zbrku sa trećim testom na maloj maturi i uveli ga navrat nanos usred školske godine. Sada su najbolje đake koji su došli do republičkog takmičenja onemogućili da izađu na probu male mature. U Ministarstvu prosvete rekli su nam da će takmičari naknadno dobiti neke druge dane za probno polaganje, ali zašto maltretiraju decu umesto da naprave bolji raspored – revoltirano za “Blic” priča majka osmaka iz Beograda koji će, kao i prošle godine, verovato i ove ići na republičko takmičenje iz matematike.

Osim matematike, na dan kada je zakazana proba male mature održavaju se i republička takmičenja za osnovce iz biologije, srpskog, engleskog, ruskog, nemačkog, francuskog, italijanskog i španskog jezika, kao i NIS-ova olimpijada iz ruskog jezika.

Prebacuju odgovornost

U Ministarstvu prosvete pak tvrde da je nemoguće napraviti bolji raspored, a da deo odgovornosti za kalendar snose i društva koja organizuju takmičenja.
– Takmičenja je mnogo, raspored je gust i nije moguće napraviti bolju organizaciju. Obavešteni smo o problemu i pobrinućemo se da đaci koji se takmiče 10. maja dobiju drugi termin za probno polaganje mature – odgovara Ljubiša Antonijević, pomoćnik ministra.

Za osmake je veoma važno da prođu probno testiranje s obzirom na to da ih čeka najteža mala matura do sada. Ne samo da će ove godine na završnom ispitu imati isključivo nepoznate zadatke već će, pored srpskog i matematike, polagati još pet predmeta na famoznom trećem testu.

Probno polaganje mature trajaće dva dana (9. i 10.maja), ali đaci takmičari neće moći ni 9. maja da polažu, jer je proba tako osmišljena da se u svakom danu rade različiti testovi. Prvog dana osmaci će polagati srpski i matematiku, a drugog će raditi treći test sa preostalih pet predmeta.

– Krajnje je neozbiljno i neodgovorno zakazivati probno testiranje male mature na dan kada se održava čak 10 velikih takmičenja za osnovce. Osmaci su i ovako u strahu i panici zbog mature i upisa u srednju školu, a sad će morati da prođu i dodatan stres oko probnog testiranja na koje ne mogu da odu samo zbog loše organizacije Ministarstva prosvete – kaže za “Blic” prof. dr Aleksandar Lipkovski, predsednik Društva matematičara koje će ove godine više od 300 đaka voditi na republičko takmičenje.
 
Prof. dr Veljko Brborić, jedan od članova Društva za srpski jezik i književnost, razočaran je što posledice uvek snose đaci i navodi da je, po pravilu, do onih koji u Ministarstvu rade kalendar teško doći, jer su uvek zauzeti i imaju preča posla.

Android aplikacija
Android aplikacija