Osmaci sada „jure” ocene, jer se ranije raspuštaju, brine ih odnos sa nastavnikom, roditeljima, u pubertetu su, pa to burno doba nameće da rešavaju probleme čestog neslaganje sa okolinom, rekla je školski psiholog Branka Tišma.

Tišma, koja radi u OŠ Lazar Savatić, smatra da više paniče roditelji i da mediji podižu tenziju, a da osmaci po pravilu tek negde u aprilu, maju, počinju da razmišljaju o maturi.

Ona podseća da je ova generacija osmaka dva puta, u šestom i sedmom razredu, imala probno testiranje koje ih čeka i u maju.

U toj zemunskoj školi počele su pripreme, a Tišma podseća da svi uticaji sa strane signaliziraju rukovodstvu da pojača kontrolu i bezbednost svih segmenata mature.

„U svakom slučaju i završni ispit, upis u srednju školu, deo su odrastanja”, navela je Tišma.

Predsednica Udruženja Roditelj Dragana Soćanin, međutim, smatra da roditelji opravdano paniče, jer su prethodne generacije imale loše iskustvo.

„Ne paniči se prvi put ove godne, jer nema poverenja, a izostaju i očekivani rezultati reforme koja traje”, rekla je Soćanin, smatrajući da je upravo poverenje ključna reč.

prijemn_620x0

Osim toga, kako kaže, roditelji troše novac na privatne časove, strahujući da dete neće biti upisano u željenu srednju školu.

Soćanin ukazuje na loša rešenja u kojima se bauk od škole pravi još od prvog razreda, pa je samo pitanje kada će dete zamrzeti školu.

Komentarišući izjavu ministra prosvete Tomislava Jovanovića da je u TV emisiji namerno pogrešio odgovor na pitanje iz zbirke za pripremu ispita, Soćanin je navela da bi odlično bilo kada bi tu rečenicu primenili na svu decu.

Ako je ministar voljan da prizna da je ljudski grešiti i to primeni na sebe, neka primeni na decu i na njihove greške, rekla je Soćanin.

Pedagog u OŠ Veljko Dugošević Milka Boškov navodi da su deca u ovoj školi strpljiva i da to, kakav će pristup imati o maloj maturi, zavisi od kolektiva i nastavnika, ističući da su deca hrabrija od odraslih.

Ministar Jovanović je pre dva dana saopštio da odavno govori kako decu ne treba plašiti ispitima.

“Namerno sam dao pogrešan odgovor, da deca shvate da nepogrešivost ne postoji. Naravno, težimo da živimo u savršenom društvu, ali u stvarnosti život funkcioniše sasvim drugačije”, rekao je ministar nakon gostovanja u Kažiprstu pre dva dana, gde je pogrešno odgovorio na pitanje iz izbirke i odmah zatim naveo da je namerno dao netačan odgovor.

„Ništa što je ljudsko nije nepogrešivo. Najmanje bi se grešilo, kada se ništa ne bi radilo”, istakao je Jovanovih i naveo da je poslao poruku i onima koji sastavljaju pitanja, da, kako kaže, ovakvu vrstu pitanja ne stavljaju u test na završnom ispitu.

Jovanović je zamoljen da odogvori na “Koji od navedenih procesa koji se odvijaju na zemlji ima suprotan smer od ostalih: disanje, isparavanje, kondenzacija ili transpiracija? On je odgovorio transpiracija, a ispravan odgovor je kondenzacija. Ministar je odmah potom rekao da je namerno pogrešio.

Android aplikacija
Android aplikacija