ŠTA je Tara, blizu kog grada se nalazi Avala, kako se zove Severni, a kako Južni pol, kojim jedinicama se mere temperatura, vreme i dužina, čega najviše ima u belancetu – samo su neka od pitanja koja bi mogla da se nađu na kombinovanom testu koji će mali maturanti, pored onih iz srpskog jezika i matematike, polagati na kraju školske godine. Na prvi pogled, đacima će najteža biti pitanja iz fizike i hemije, mada i tu nema ništa što nisu detaljno učili na časovima.

U zbirci zadataka iz hemije, fizike, biologije, istorije i hemije, koja će od ponedeljka moći da se kupi širom Srbije i koja je namenjena pripremi osmaka za polaganje završnog ispita – od đaka se traži i da umeju da čitaju grafikone, da znaju ključne naučne termine, istorijske događaje i ličnosti, da vladaju gradivom iz hemije.

kako-ce-izgledati-test-na-maloj-maturi

– Nema lakih i teških pitanja. Onima koji uče sva pitanja su laka, a onima koji ne uče, sva su teška – objašnjava Dragan Banićević, direktor Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja. – Roditeljima koji se žale kako su pitanja teška obično kažem: „Kupite deci diplomu hirurga, pa im onda lezite pod nož“.

Đaci će ove godine morati ozbiljnije da se pripremaju za malu maturu, zato što će, osim srpskog, odnosno maternjeg jezika i matematike, morati da obnove znanje iz još pet predmeta – fizike, hemije, biologije, geografije i istorije. U prvoj godini, kada se uvodi treći, kombinovani test, i on će imati 20 pitanja, kao i ostala dva. A već dogodine trebalo bi da ima duplo više zadataka. Ovoj generaciji biće sužen i obim gradiva koje će se proveravati.

Prema rečima Banićevića, od ukupno 300 obrazovnih standarda iz ovih pet predmeta (znanja koja bi trebalo da je učenik savladao iz određene oblasti), ove godine proveravaće se samo 114.

– Uvođenjem trećeg testa završni ispit je kompletiran. U zbirci za kombinovani test ove godine biće 270 zadataka, što je manje nego kod matematike i srpskog, odnosno maternjeg jezika – objašnjava direktor Zavoda. – Kombinovani test biće bodovan sa osam bodova, od 40 raspoloživih. Zbog toga smo bili prinuđeni da se ograničimo na 114 standarda. Verujem da je ovo vreme dovoljno da se deca pripreme, jer ceo osmi razred je posvećen sažimanju i ponavljanju gradiva iz prethodnih razreda. Naša želja je da kod dece razvijamo funkcionalna znanja, ne samo reproduktivna. Uvođenjem trećeg testa dobijamo pun smisao one funkcije završnog ispita koji se zove sertifikacija.

Android aplikacija
Android aplikacija