Mali maturanti će pre završnog ispita, u aprilu ili maju imati takozvani probni test, kada će moći da vide uslove u kojima će polagati završni ispit. Za sva tri testa pripremaće se iz zbirki, koje bi trebalo ovih dana da se nađu u prodaji. Sve tri zbirke će koštati 560 dinara.

Iz Zavoda za vrednovanje kvaliteta u obrazovanju i vaspitanju kažu da su znanje i veštine koje se ispituje na završnom ispitu precizno opisani standardima za kraj obaveznog obrazovanja i da su ti standardi mahom sa osnovnog nivo, tako da sadržaj zbirki đacima ne bi trebalo da bude nepoznat.

“Sve se to već nalazi u nastavnom planu i programu i u udžbenicima, tako da svi zadaci su negde već viđeni u nekoj zbirci, na kraju neke lekcije. Mislim da će sve to učenicima biti poznato”, rekao je Srđan Verbić iz Zavoda.

Kako kaže, od ove godine na testovima neće biti nijedan od zadataka iz zbirke koje bi učenici mogli da nauče napamet, već će biti sličnih zadataka.

Govoreći o razlici ovog i dosadašnjih polaganja završnog ispita, Velbić kaže da je glavna razlika u trećoj zbirci, iz prirodnih i društvenih nauka, to jest kombinovani test koji prošlih godina nije postojao.

Zbirke iz matematike i maternjeg jezika su izmenjena i dopunjena izdanja i razlika je u nekih stotinak zadataka.

Ova tri testa će biti isti kao i prethodnih godina, 20 pitanja i zadataka na svakom testu. Sledeće godine će broj pitanja na kombinovanom testu biti 40, jer je, kako kažu, potrebno da taj test sadrži veći broj zadataka.

Testovi će se polagati na srpskom jeziku i jeziku nacionalnih manjina, a to su su albanski, bugarski, rumunski, mađarski, hrvatski, rusinski, slovački. Testova na bosanskom neće biti ove godine.

Maturanti su na prethodnom završnom ispitu iz matetmatike najlošije uradili oblasti algebru i funkcije, a iz srpskog jezika najlošiji rezultati su bili iz oblasti gramatike, leksike i narodnog i književnog jezika.

Ove informacije bi mogle da koriste sadašnjim osmacima, jer bi baš na ove oblasti trebalo da obrate pažnju.

Poslušajte VIDEO.
 

Android aplikacija
Android aplikacija