U poslednja tri meseca, osmaci su imali priliku da se po prvi put u Srbiji spremaju onlajn, putem sajta mala-matura.com. U trenutku kada su ovi podaci obrađivani, na sajtu je bilo registrovano 19.000 učenika, a sajt je posetilo preko 100.000 korisnika.

Svaki drugi učenik 8. razreda u Srbiji sprema prijemni preko sajta mala-matura.com ili Android aplikacije. Njih preko 30.000! Prijemni su u ponedeljak i utorak, u naredna 4 dana se očekuje prava gužva na sajtu.

Hajde da malo rezimiramo podatke…

Šta je to što ih je najviše mučilo, koje lekcije su najviše učili, a koje zadatke najčešće vežbali, za koja pitanja su najspremniji, a koja im, pak, ne idu toliko od ruke, pokazali su podaci u nastavku.

Šta su korisnici ovog sajta najviše učili?

Osmake su u prethodna tri meseca izgleda najviše mučili srpski jezik i književnost. Od svih lekcija koje su otvarane, skoro 60 odsto njih su upravo iz srpskog jezika. Matematika im bolje ide od ruke, budući da je tek nešto preko 40% otvaranih lekcija iz ovog gradiva.

srpskimatematika

Koje testove su osmaci najviše radili?

Više od trećine testova koje su radili iz matematike vezano je za oblast algebre. Mali maturanti su, dakle, najviše vežbali razlomke i decimale, a najmanje su se bavili merenjem i mernim jedinicama. Tek svaki deseti otvaran test je iz ove oblasti.

Što se tiče srpskog jezika, najviše su rešavali testove iz gramatike i leksike, dok su najmanje proveravali veštine čitanja i razumevanja pročitanog, koje čine svega 19% ukupnog broja testova koji su rađeni iz srpskog. Zanimljivo je da su baš iz ove oblasti osvojili najmanji broj poena na probnom testu, koji je 11. maja organizovan u svim osnovnim školama u Srbiji, na zahtev Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja RS.

testovi

Koje lekcije su osmaci najviše učili?

Osmaci su, spremajući matematiku, najviše vremena proveli učeći racionalne brojeve i operacije sa njima, a najmanje im je pažnju okupirala osna simetrija i podudarnost geometrijskih figura – tek svaka stota otvarana lekcija je iz ove oblasti.

Iz srpskog su se mali maturanti najviše bavili glasovima u srpskom jeziku, a najmanje su učili leksiku i kako upotrebiti reči u našem jeziku.

stasunajviseucili

Da li su i koliko koristli multimedijalne sadržaje pri učenju?

Da mali maturanti vole da koriste savremene tehnologije za učenje pokazuje i podatak da je čak tri četvrtine ukupnog broja osmaka koji su spremali završni ispit preko sajta koristilo multimedijalne sadržaje, video lekcije i snimljene primere iz matematike, i gotovo isto toliko njih iz srpskog jezika.

U prilog ovome ide i činjenica da je za samo nekoliko dana čak 3.000 učenika preuzelo Android aplikaciju za spremanje polaganja male mature preko mobilnog telefona.

multimedija

Odakle su učenici koji su se pripremali na našem sajtu?

Skoro polovina osmaka koji su se spremali na sajtu mala-matura.com su iz glavnog grada.

gradovi

Kako su korisnici saznali za naš sajt?

Zanimljivo je da je skoro petina osmaka na sajt došla upravo sa Fejsbuka. Ova društvena mreža učenicima izgleda više ne služi samo za zabavu, nego i za učenje.

facebook

Koliko osmaka je preuzelo Android aplikaciju?

Da mali maturanti vole da koriste savremene tehnologije za učenje pokazuje i podatak da je čak tri četvrtine ukupnog broja osmaka koji su spremali završni ispit preko sajta koristilo multimedijalne sadržaje, video lekcije i snimljene primere iz matematike, i gotovo isto toliko njih iz srpskog jezika. U prilog ovome ide i činjenica da je za samo nekoliko dana čak 3.000 učenika preuzelo Android aplikaciju za spremanje polaganja male mature preko mobilnog telefona.

preuzeloapp

 

Android aplikacija
Android aplikacija