Uoči upisa u srednju školu, jedan od troje učenika pohađaće privatne časove iz srpskog jezika ili matematike, kaže predsednik Foruma srednjih stručnih škola Milorad Antić.

Razlozi za uzimanje privatnih časova su brojni: nemotivisanost nastavnika da potpuno objasne gradivo deci, neprilagođeni i zastareli udžbenici, ali i nezainteresovanost učenika tokom časa.

– Đacima je, jednostavno, dosadno u školi. Osnovna sredstva za učenje su mahom tabla i kreda. U takvim uslovima, nastavnici nemaju mnogo načina da uključe decu u nastavu. Učenici jedva čekaju zvono i odmor kada će moći da igraju igrice na mobilnom telefonu. Za učenje će se oni i njihovi roditelji brinuti kasnije – izjavila je Ljiljana Tutić, nastavnica matematike u OŠ “Starina Novak”.

test

Davanje privatnih časova unosan biznis

A briga prestaje uzimanjem privatnih časova. Zato je student iz Zagreba Mihael Arlović pokrenuo firmu čiji zaposleni objašnjavaju učenicima i studentima ono što njihovi nastavnici i profesori nisu. Arlovićeva firma danas posluje u šest gradova, a mladi preduzetnik planira da zaposli još 30 ljudi.

– Iskreno, nekad, s obzirom na veliku birokratiju i sve probleme koje posao nosi, pitam se je li meni ovo bilo potrebno, ali kad vidim rezultate iza sebe, budem zadovoljan – objasnio je Mihael u jednom intervjuu.

I prosvetni radnici iz Srbije koji drže privatne časove u narednom periodu mogu očekivati porast obima posla, jer je u planu da do 2014. godine svi zadaci na završnom ispitu budu nepoznati maturantima. Takođe, sadašnji sedmaci polagaće, pored srpskog jezika i matematike, još jedan, kombinovani test nauke sa pitanjima iz istorije, geografije, biologije, hemije i fizike.

tabela

Android aplikacija
Android aplikacija