Osnovci koji se spremaju za polaganje male mature primetili greške u zadacima u zbirkama za završni ispit koje su objavljene krajem prošle godine. U Zavodu za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja obećavaju da će greške biti ispravljene.

Zbirke zadataka za završni ispit u osnovnom obrazovanju i vaspitanju objavljene su krajem prošle godine. Oni koji se već uveliko spremaju otkrili su greške u zadacima. U Zavodu za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja obećavaju da će greške ispraviti.

vestgresketestovi700x250

– Otprilike početkom februara mi ćemo pregledati obe zbirke i, ukoliko bude nekih dodatnih ispravki, mi ćemo iskristiti proceduru koju smo i do sada imali. A to je da se ispravke objave na sajtu Zavoda za vrednovanje i Ministarstva prosvete, kao i u Prosvetnom pregledu koji dobijaju sve škole – najavljuje rukovodilac Centra za ispite Saša Glamočak.

I prethonih godina se dešavalo da bude po neka greška u zbirkama, ali Glamočak ističe da učenike i roditelje treba da umiri to što se nikad zadatak u kome se pojavila greška neće pojaviti na samom testiranju. Proveravaju se i zbirke za nacionalne manjine.

– Zbirke za jezike nacionalnih manjina pregledaju koordinatori koji, takođe, traže situaciju u kojima će se eventualno pojaviti neke tehničke greške i oni su zaduženi za te ispravke – ističe Glamočak.

Osmaci su krajem prošle godine imali inicijalni test, kako bi se i oni i nastavnici orijentisali, videli koliko znaju i na šta moraju da obrate pažnju do završnog testa u junu.

Do prijemnog ispita, kandidati će imati priliku da znanje provere još jednom. U maju im predstoji probni test sa 75 odsto novih zadataka, dok će 25 odsto biti poznato.

Probu male mature imaće i sedmaci, koji će, godinu dana kasnije, kada budu polagali malu maturu polagati maternji jezik, matematiku i kombinovani test koji će činiti pitanja iz pet predmeta.

Android aplikacija
Android aplikacija