Osmaci u Srbiji radili su probni test završnog ispita iz matematike, a najviše problema zadala im je, izgleda, geometrija.

Bilo je vidne nervoze i treme pre probnog testa, ali su na kraju uglavnom govorili da i “nije bilo toliko teško”.
– Uradila sam sve, a najviše muka mi je zadao zadatak sa izračunavanjem površine trapeza – kaže učenica beogradske OŠ “Skadarlija” Olga Jokić.

Pomenuti trapez zbunio je i njenu drugaricu Emiliju Vučetić, koja ipak više “strahuje” od kombinovanog testa, koji je na programu danas, odmah posle testa srpskog/maternjeg jezika. Iste brige imaju i ostali osmaci, koji su se, kako kažu, za test uglavnom pripremali u školi.

Ista slika mogla se videti i u OŠ “Stari grad”, ali direktorka škole Sanja Radmilović ističe da su deca juče bila opuštenija nego što su na završnom ispitu.

– Imaju tremu, ali neuporedivo manju nego što će je imati u junu. Pripremnu nastavu održavamo u okviru škole. Nemaju razloga da se plaše jer se trudimo da ih pripremimo za sve što ih očekuje – objašnjava Sanja Radmilović.

I u novosadskoj školi “Đorđe Natošević” osmaci kažu da će u narednom periodu najviše morati da obnove gradivo iz geometrije. Jovan Mujašević kaže da je s pripremama za završni ispit počeo u septembru i da nije išao na privatne časove.

– Imao sam poteškoća s geometrijom, ali mislim da sam dobro uradio test. Zaboravio sam neke matematičke formule, te ću na tome da poradim kako mi se to ne bi dogodilo za vreme mature – kaže Mujašević, koji želi da upiše srednju muzičku školu.

Mala matura polaganje pripreme

Za razliku od njega, A. M. je išao i na privatne časove matematike jer, kako kaže, želi da bude siguran u sve lekcije.

Direktor škole Nedeljko Đorđić kaže da oni godinama unazad za učenike organizuje probne ispite. Niški osmaci kažu da su zadaci bili lakši nego što su očekivali, osim, naravno, geometrije.

– Sve smo to već vežbali na časovima u školi. Zadaci nisu bili teški. I dosad sam vežbala matematiku, a pred samo polaganje male mature uzeću i privatnog profesora. Hoću da budem sigurna da ću dobro da uradim test iz matematike kako bih upisala gimnaziju – priča Mina Petrović, učenica OŠ “Vožd Karađorđe”.

Još dva meseca za pripreme

Škole koje nisu bile u mogućnosti da probni završni ispit realizuju juče i danas zbog ranije planiranih aktivnosti, probni završni ispit realizovaće prema svojim mogućnostima u nedelji koja sledi, to jest od 18. do 22. aprila. Završni ispit za učenike osmog razreda biće organizovan od 15. do 17. juna.

Izvor: Blic.rs

Android aplikacija
Android aplikacija