Mali maturanti ostvarili su slabiji rezultat nego prošle godine zbog težeg testa iz matematike i rigoroznije kontrole na polaganju.

To su pokazali preliminarni rezultati završnog ispita za osnovce objavljeni juče u školama širom Srbije.

blic

 

Tenzija koja se juče mogla osetiti među osmacima bila je veća nego u vreme polaganja testova. Oko 70.000 svršenih osnovaca strepelo je ispred oglasnih tabli kako bi saznali koliko su poena osvojili na završnom ispitu.

Stručnjaci su saglasni da su ovogodišnji rezultati realnija ocena znanja. Načelnik Školske uprave Niša Dragan Gejo rekao je za “Blic” da su maksimalan broj bodova na sva tri testa osvojila najviše jedan ili dva đaka po školi.

– Prosečan broj bodova na testu iz srpskog u školama u gradskom jezgru kreće se od 14 do 16 bodova, iz matematike od 9 do 11, a na kombinovanom testu od 13 do 16 bodova. Rezultat iz matematike je nešto slabiji, ali treba uzeti u obzir da su zadaci ove godine bili obimniji, zahtevniji i duži, pa su zahtevali i više vremena – objasnio je Gejo.

I novosadski osmaci osvojili su manje bodova nego prošle godine, a razlog je identičan.

– U mojoj školi učenici su rešili oko 70 odsto ispita. To je realno stanje jer je kontrola rigorozna i nije bilo prevara. U poređenju sa prošlom godinom, to je bod do dva manje, prvenstveno zbog matematike, koja je ovaj put nešto lošije urađena. U našoj školi nijedan učenik nije osvojio maksimalnih 60 bodova – rekao je Dušan Kosanović, direktor OŠ “Prva vojvođanska brigada”.

Đaci užičke OŠ “Dušan Jerković” juče su u pratnji roditelja gledali rezultate. Lazar Uzunović sabrao je skromnih 14 bodova sa tri testa.

– Ne znam šta ću upisati! Možda za kuvara u Čajetini. Da li ću imati dovoljno bodova? Ne nerviram se mnogo – ravnodušan je Lazar.

Učenica M. J. iz OŠ “Prva vojvođanska brigada” iz Novog Sada kaže da je zadovoljna sa osvojena 52 boda, te da će pokušati da upiše neku od popularnih novosadskih gimnazija.

Učenici koji smatraju da su oštećeni imaju pravo na žalbe koje već od danas mogu predati u školi.

 

Izvor: Blic.rs

Android aplikacija
Android aplikacija