Tinejdžerski period, upis u srednju školu i ulazak u svet odraslih veliki je izazov i za decu i za roditelje. Važno je da svom detetu budete najveća podrška, bez obzira na okolnosti.

U trenucima koje i roditelji teško podnose, kao što je upis u srednju školu, važno je ostati na zemlji. Roditelji moraju deci davati vetar u leđa, savetuju psiholozi. Zato je važno da, bez obzira da li vaše dete upiše ili ne upiše školu koju želi, baš vi budete uz njega u trenucima koji dolaze.

Kako ćete pomoći detetu?

1. Saslušajte ga

Nemojte svom detetu nikada reći da nemate vremena za njega. Reči često zabole, pogotovo kada se dete suočava sa velikim izazovima u životu kao što je mala matura. Popričajte sa detetom o problemima sa kojima se suočilo na testu, recite mu da greška koja se potkrala nije smak sveta, pružite mu reči podrške. Ko će ako nećete vi?

2. Nikada ga ne osuđujte

Najgora stvar koju dete može da doživi od svojih roditelja je osuda. Nemojte mu i vi stajati na muku, ako je pogrešio zadatak iz matematike na polaganju male mature ili pomešao akcente na testu iz srpskog. Recite da je to svima moglo da se desi i da nije vredno nerviranja. Psiholozi kažu da deca mogu biti pod stresom, čak i kada vi mislite da je to samo njihov bezobrazluk.

3. Budite mu najveći oslonac

Roditelji su najbolji prijatelji deci, iako vam ne deluje uvek tako. U periodu adolescencije, deca često postanu tvrdoglava i ljuta na ceo svet, pa i na roditelje, ali ne dozvolite da se oni udalje previše. Neka u vama uvek pronađe osobu kojoj se mogu poveriti i zatražiti savet. Takav odnos ste i vi imali sa vašim roditeljima, zar ne?

4. Nagradite ga

Napravite bilo kakav podsticaj koji će dete pamtiti ako postigne dobre rezultate. Nagradite njegov uspeh. Napravite mu omiljeni kolač, poljubite ga na izlazu iz kuće, napišite mu da ga volite pre nego što pođete na posao. Ne morate mu kupovati skupe poklone, ali sitnice deci mogu obogatiti dan, tako da sladoledom možete postići mnogo. :)

5. Šta god da se desi, znajte da ste vi detetov najbolji prijatelj

Vaše dete će mnogo prepreka imati u životu, ali vi ste tu da ih zajedno prebrodite. Čak i ako ono upiše petu školu sa liste želja, nije smak sveta. U tim trenucima budite tu za njega, saslušajte ga i pomozite mu da preboli sve što ga je zadesilo. Taj trenutak dete će pamtiti ceo svoj život.

 

Android aplikacija
Android aplikacija