Na internet sajtu Ministarstva prosvete objavljen konkurs za upis u srednje škole. Mala matura se polaže od 14. do 16, rezultati završnog ispita 23. juna.

Osmaci koji žele da upišu neku od srednjih škola u kojima se polaže prijemni ispit, prijavljuju se od danas do 15. maja u školu koju žele da upišu. Reč je o đacima koji, osim završnog ispita, polažu i prijemni, koji će se održati od 2. do 4. juna. Polaganje prijemnog ispita predviđeno je za umetničke škole, specijalizovane gimanzije, poput matematičke i sportske.

Budući srednjoškolci polagaće završni ispit od 14. do 16. juna, piše u konkursu koji je objavljen na sajtu Ministarstva prosvete. Prema kalendaru, test iz srpskog, odnosno maternjeg jezika polagaće se 14. juna, dan kasnije iz matematike, a 16. juna je zakazano rešavanje kombinovanog testa. Konkurs će biti u prodaji tek posle 20. juna.

Privremeni rezultati biće objavljeni 18. juna, a nezadovoljni đaci moći će sutradan da podnesu žalbe ako su nezadovoljni rang-listom. Konačni rezultati male mature biće poznati 23. juna. Maksimalan broj bodova koji đaci mogu osvojiti je 100, od kojih je 70 na osnovu uspeha iz srednje škole, a 30 sa završnog ispita.

Budući srednjoškolci će liste želja predvati u matičnoj osnovnoj školi 24. i 25. juna. Đaci mogu najviše da navedu 20 škola sa šiframa obrazovnih profila koje žele da upišu. Preporuka je da navedu svih 20 škola, jer praksa je pokazala da neki učenici navedu samo po nekoliko obrazovnih profila, pa ostanu neupisani jer nisu imali dovoljno bodova. Učenici će 29. juna moći da provere da li su tačno popunili listu želja.

Upis

U koju školu su upisani, svršeni osmaci znaće 3. jula, a spiskovi će biti objavljeni u matičnim osnovnim školama. Upis u srednju školu u koju su raspoređeni je 4. i 5. jula.

 

Izvor: novosti.rs

Android aplikacija
Android aplikacija