Prema statističkim podacima, ove godine ima znatno manje slobodnih mesta u odnosu na broj osmaka koji ove godine završavaju osnovno obrazovanje.

Na raspolaganju je samo 5,4 odsto više slobodnih mesta za upis nego što je osmaka, a sve sa ciljem da se postave bolji uslovi za upis u odgovarajuće srednje škole na osnovu dotadašnjeg uspeha učenika, kako na kraju šestog, sedmog i osmog razreda, tako i na polaganju završnog ispita.

Osmi razred ove godine na nivou cele države završava 72.232 osmaka za koje će na raspolaganju biti 76.131 mesta u srednjim školama, dok je prošle godine ova razlika u ciframa bila znatno veća, jer je osmi razred završavalo 70.334 učenika koji su mogli da upišu neko od 77.749 mesta u srednjim školama.

Dovoljno mesta za sve

Prethodnih godina je prilikom upisa u srednje škole bilo i do 15 odsto više mesta za upis nego učenika koji konkurišu za upis, zbog čega je dolazilo do drastičnih razlika u broju upisani u gimnazije u odnosu na broj učenika koji se školuje u srednjim stručnim školama, a pogotovo trogodišnjim.

Hand with pen over application form

Kako gimnazije ne bi upisivali učenici koji osnovno obrazovanje završavaju sa dobrim ili dovoljnim prosekom ocena, a odeljenja zanata ostajala prazna, smanjen je broj mesta za upis u srednje škole i bolje raspoređen kako bi se napravio balans u obrazovanju, a mesta u srednjim školama svakako ima za sve učenike koji završavaju osmi razred.

Ove godine će gimnazije moći da upiše 18.057 učenika, što znači da će od ukupnog broja mesta u gimnazijama biti 23,72 odsto, što je u odnosu na prošlu godinu više za 0,4 odsto.

Za upis u ekonomske škole biće potrebno više bodova nego ranije, jer će konkurencija biti jača s obzirom na to da će u odnosu na prethodnu godinu biti čak 20 odeljenja manje u ovim školama. Prošle godine je ekonomsku školu moglo da upiše 9.070 đaka, dok je taj broj za ovu godinu dosta manji i iznosi 8.496.

Kada je u pitanju povećanje broja slobodnih mesta za upis, najznačajnije povećanje od čak 4,65 odsto imaće trogodišnji profili u srednjim školama koje će ove godine moći da upiše 14.961 učenik.

Osim broja slobodnih mesta, u stručnim srednjim školama biće povećan i broj novih obrazovnih profila koji su u sistemu dualnog obrazovanja, pa je tako pored 10 ranije uvedenih profila, ove godine dodato još 10. Dualne profile i one sa elementima dualnog obrazovanje ove godine će imati priliku da upiše 5.661 učenik.

Novi nacionalni programi za nadarene učenike

U školskoj 2017/2018. godini, kada je u pitanju srednjoškolsko obrazovanje, novina je i to što će se u odeljenjima za učenike nadarene za informatiku, kojih će biti u 13 gimnazija u Srbiji, učiti po novim, nacionalnim programima. Iako u ovim odeljenjima ima ukupno mesta za 300 učenka, interesovanje je veliko pa je broj prijavljenih učenika gotovo duplo veći – 596.

I za ostale profile u srednjim školama za koje je potrebno polagati prijemni ispit za upis vlada veliko interesovanje, pa je za 3.463 mesta za nadarene učenike konkurisalo čak 5.167 osmaka.

Novo bilingualno odeljenje će od ove školske godine biti otvoreno u Farmaceutsko-fizioterapeutskoj školi gde će se nastava odvijati na srpskom i engleskom jeziku. Ovo je prvo dvojezično odeljenje u srednjoj stručnoj školi.

Izvor: srednjeskole.edukacija.rs

 

Android aplikacija
Android aplikacija