Već na početku osmog razreda vaša deca su svesna da ih na kraju školske godine čeka završni ispit, poznatiji kao ispit zrelosti. S obzirom na to da će se njihov trud tokom školovanja ogledati upravo u tim rezultatima, pritisak koji osećaju je veći.

Tu vi stupate na scenu

Upotrebite sve metode koje znate kako biste svoje dete psihički pripremili za predstojeće izazove i pomogli mu da obaveze koje ima lakše obavi.

Kao i svakog roditelja, normalno je da i vas zahvati „ispitna groznica”. Briga o tome kako će se vaše dete snaći sa jednačinama, akcentima ili kombinovanim testom samo je pokazatelj da želite najbolju budućnost za njega. Upravo zato vam dajemo savete kako bi trebalo da se ponašate da biste olakšali ovaj period svom detetu.

Usporite tempo

Za početak, izbacite iz rečnika sve one rečenice koje su vam pričali roditelji, a odnose se na to koliko je ovaj period važan u životu budućih srednjoškolaca.

Zaboravite na savet poput „Od tih testova ti zavisi da li ćeš biti uspešan u životu ili ne”, jer će to vašem detetu samo stvoriti dodatni pritisak i stres. A to ne želite, zar ne?mm-stres1

Stavite se u dečje cipele

Kada sledeći put budete hteli da prebacite svom detetu zašto ne uči, i to kako je njegov drug stigao do sedme oblasti, a on tek do treće, setite se da ni vi ne volite kada šef upoređuje vaš i rad vašeg kolege.

Budite prijatelj svom detetu, jer je dokazano da kada se nađete u koži svog deteta, obraćate i više pažnje na to kako vaše reči utiču na nega.

Sreća deteta pre svega

Potrudite se da vaše dete ne stekne utisak da vam je uspeh na ovom testu bitniji od njegove sreće i njega samog.

Pokažite razumevanje ukoliko vaše dete i dalje ne zna čime želi da se bavi u životu. Pa to nije smak sveta. Pomozite mu da shvati koji predmeti mu idu od ruke, a sa kojima uvek „muku muči”, i zajedno pronađite koja škola mu najviše odgovara. Za neodlučne, gimnazija je uvek dobar izbor.

Naučite dete tajnama dobre organizacije

I vi ste bili u osnovoj školi i polagali prijemni, pa odlično znate da je u tom momentu dobra organizacija pola uspešno obavljenog posla. Pomozite svom detetu da napravi plan učenja i razjasnite mu gradivo ako mu nije baš najjasnije. To će biti daleko produktivnije, nego zvocanje o tome zašto još uvek nije ozbiljno shvatio izazov koji ga uskoro očekuje.

Budite roditelj za primer

Pitali ste se kako to da deca od svojih vršnjaka uvek pokupe samo loše navike. Iskoristitie tu njiihovu karakteristiku i pokažite im svojim primerom koliko će im koristi doneti sticanje i negovanje radnih navika, koje ste i vi godinama gradili.

Uz ove savete, sigurni smo da ćete svom mezimcu olakšati naporan i stresan period koji je pred njim. Na kraju, čak i ako rezultati ne budu očekivani, bitno je da budete staloženi i da svom detetu objasnite da je svaki rezultat uspeh za sebe, jer donosi novo iskustvo i lekcije koje će mu otvoriti nove vidike.

Nije smak sveta, čovek se uči dok je živ, a ako ste vi odradili prvi deo posla, pustite ih malo da se sami snalaze. To je najbolja priprema i ispit zrelosti.

Android aplikacija
Android aplikacija