Malo vremena je ostalo do završnog ispita. Vašem detetu verovatno ponestaje snage za učenje i ponavljanje gradiva. Sigurno ste probali sve načine i više ne znate kako da ga motivišete da nastavi u jakom ritmu…

Evo nekih ideja koje će vam pomoći u tome:

  • Utvrdite sa njim raspored učenja

    Napolju je lepo vreme, a ono što je u glavi svakog deteta jeste da izađe da se druži sa drugarima. Naravno, učenje uvek pokvari planove, pa se završi na tome da vaše dete sedi za radnim stolom, dok kroz prozor gleda druge kako se igraju. Manje je koncentrisano i učenje se protegne na sate i sate i uglavnom ne bude efikasno.

    Da se to ne bi desilo, napravite plan učenja. Dogovorite se koliko će vremena učiti, a kada je vreme za pauzu. Videćete da će ga to podstaći da što pre završi svoje obaveze.

  • Ponavljanje je bitno

    Niko ne voli da ponavlja već naučeno, ali pokušajte svom detetu da obajsnite da će tako biti sigurnije u svoje znanje i da neće imati poteškoća da se na maloj maturi seti nekih detalja iz gradiva.

    Portrait of happy lad looking at camera during lesson

    Naizgled nebitne informacije su zapravo one koje su obično presudne u formiranju konačne rang-liste. Samo upornim ponavljanjem vaše dete će uspeti da ih uspešno zapamti.

  • U društvu je sve lakše

    Prisetite se koliko je vama bilo važno da se dobro uklopite u društvo kada ste išli u školu. Isto je tako i vašem detetu.

    Davanje predloga deci da zajedno uče zvučaće im zanimljivo, a ujedno će im pomoći da razviju takmičarski duh – jer svako želi da bude najbolji. Motiv za učenjem će se javiti kao od šale.

  • Kombinujte znanje sa stvarima iz svakodnevnog života

    Tinejdžeri jako vole da pokazuju koliko su zreli i odrasli. Udovoljite njihovom egu i razgovarajte sa njima o „ozbiljnijim” temama – pitajte ih o stvarima iz života koje će ih naterati da iskoriste primere iz gradiva koje su učili, ali na jedan drugačiji način.

    Neće ni primetiti da na neki način ponavljaju lekciju, a osećaće se važnim jer ih pitate za mišljenje.

  • Svaka pohvala je zlata vredna

    Niko nije imun na odavanje priznanja radu, posedno kada je u to još uložen trud. Tako i vi pohvalite svoje dete, čak i ako rezultati nisu onakvi kakve ste očekivali. Recite mu da nije svaka osoba najbolja u svemu i da ako je napravio neku grešku dok je rešavao zadatke iz matematike, ne znači da će pogrešiti i kada bude radio kombinovani test. Naprotiv, može ostvariti zapažene rezultate. Ohrabrite ga.

    Na ovaj način ćete mu pomoći da prebrodi peh koji je imao, a opet i probuditi elan da i u drugim oblastima bude jednako dobar i ubuduće ostvaruje dobre rezultate.

Neophodno je da svom detetu pružite podršku i pronađete način da mu obezbedite bolju budućnost, a u tome vam može pomoći i besplatna online pripremna nastava za završni ispit koja se nalazi na našem sajtu. Sve što treba da uradite je da se registrujete.

 

Android aplikacija
Android aplikacija