Datum rezervisan za test iz srpskog jezika veoma se približio. Ostao je još samo jedan dan (ili možda noć), ali ti želiš da i njega maksimalno iskoristiš da što bolje dočekaš taj 14. jun.

Hvata te trema, ali te ne sprečava da još jednom ponoviš gradivo. Pogledaj šta treba da uradiš veče pre testa iz srpskog da bi postigao odlične rezultate.

  • Ponovi akcente

Znamo da akcenti svakome predstavljaju najveću poteškoću. Da li je kratkouzlazni ili kratkosilazni teško je odrediti, posebno kada ne možeš da izgovaraš reči naglas.

Zbog toga je pogodno da još jednom provežbaš tačan izgovor kako bi na testu bez problema mogao da osvojiš maksimalan broj poena u tim zadacima.

  • Preslišaj se pravila za glasovne promene

    Portrait of teenage girl reading book with her classmate near by

Da ne bi pomešao da li je palatalizacija ili sibilarizacija, napiši na papir pravilo za svaku glasovnu promenu i uporedi ih kako bi uočio razliku i bio siguran na testu u sredu. Nepostojano A, jotovanje, prelazak L u O, jednačenje suglasnika po zvučnosti i po mestu izgovora… Nemoj da zanemariš nijednu glasovnu promenu.

  • Lezi na vreme

Da bi tvoje sive ćelije radile punom parom, potreban im je odmor, pogotovo što su sve vreme bile aktivne spremajući se za „veliki dan”. Zato nemoj prekasno da ležeš da bi spreman dočekao prvi u nizu testova za malu maturu.

  • Sve na jednom mestu

Moguće je da si tokom spremanja male mature u jednu svesku zapisivao najvažnije podatke koje nikako ne bi trebalo da zaboraviš. Sada je pravi trenutak da se toga i prisetiš.

Da ne bi zaboravio padeže i zavisne rečenice, ali i ostale oblasti iz maternjeg jezika, možeš da prelistaš i knjižicu – priručnik u kojoj se nalazi sažetak svake oblasti iz zbirke za prijemni, i tako u poslednjem času ponoviš sve i budeš korak ispred drugih. U jednom potezu rešavaš dve brige – stižeš da pređeš celokupno gradivo i da budeš odmoran, jer i da hoćeš, za jedno veče teško da možeš naučiti sve gradivo.

Uz ove savete odlično ćeš uraditi test iz srpskog, sigurni smo. Samo bez panike i srećno na testu iz srpskog!

Android aplikacija
Android aplikacija