Poslednji u nizu testova, ali ne i manje važan od prethodna dva. Datumi najvećih bitaka, reljef i klima, građa čoveka, snaga, atomski i maseni brojevi samo su neke od oblasti koje će buduće srednjoškolce dočekati na kombinovanom testu, koji je zakazan za sutra. Iako ovaj test obuhvata čak 5 predmeta, nemoj da te to zastraši.

Pogledaj kako možeš da iskoristiš preostalo vreme do sutrašnje, finalne prepreke, koja će biti tačka na tvoj završetak osnovne škole.

1. Retrospektiva događaja

Istorija obiluje događajima koji određuju našu sadašnjost, ali i budućnost. Da bi na testu jasno razgraničio periode i najvažnije ličnosti i godine, predlažemo ti da u lekcijama koje su ti problematične obratiš pažnju na vremeplov. Tako ćeš biti siguran kada je bio pad Istočnog rimskog carstva, a kada Prvi svetski rat.mmkombtest

Jako je bitno da se fokusiraš na fotografije u sklopu lekcija u kojima su prikazana carstva na karti ili kretanje vojske do mesta odigravanja bitke. Često baš to bude na testu!

2. Zanimljiva geografija

Možda si nekada igrao igru „Zanimljiva geografija” ili si upoznat sa njenim pravilima. Pokušaj da napraviš tabelu za igru, uzmeš atlas i popunjavaš. Tako se ne igra, u pravu si, ali je to zabavan način da lakše zapamtiš koja se reka uliva u koje more, koje reke protiču kroz koje gradove i koje su pritoke najvećih reka.

Videćeš kako ponavljanje kroz igru može biti interesantno.

3. Neka znanje evoluira

Ćelije i njihova deoba, tkivo, delovi biljke i razmnožavanje biće ti mnogo jasniji ukoliko pronađeš što više slika na internetu o tome, a baš to možeš uraditi veče pre kombinovanog testa – znači baš sada! Poznato je da slike pomažu da se gradivo lakše zapamti i bolje objasni.
Prema Lavu Vigotskom, jednom od najuticajnijih teoretičara u oblasti psihologije, deca se zaista oslanjaju na slike kada treba da zapamte stvari. Utvrđeno je da deca zatvaraju oči i prisećaju se slika koje su sačuvala u mozgu kao dokaz da su baš to i zapamtila.

Možeš i da pogledaš neku od veoma poučnih emisija na Nacionalnoj geografiji ili na nekom drugom edukativnom programu, jer ćeš se tako opustiti, a istovremeno i naučiti neke stvari koje ti mogu koristiti na testu. ;)

4. Formula nikad dosta

Završio se test iz matematike i taman kad si pomislio da nećeš morati da pamtiš formule, došle su na red fizika i hemija. Verujemo da si sve naučio, ali nije loše da se najvažnijih još jednom podsetiš. To će ti pomoći da ne propustiš neki deo složenije formule i da je sutra lepo primeniš u zadatku.

Veruj u sebe, budi pažljiv i rezultati će doći kao nagrada.

Srećno sutra! :)

Android aplikacija
Android aplikacija