Medicinski, farmaceutski i IT obrazovni profili, kao i prirodno-matematički smerovi u gimnazijama su najpopularniji i najtraženiji u Srbiji među malim maturantima koji upisuju srednje škole. Prema rečima Milorada Antića, predsednika Foruma srednjih stručnih škola Beograda, na prvom mestu po interesovanju prestoničkih đaka su svi profili medicinskih škola.

– Tu je i farmaceutska škola, pogotovo smerovi za farmaceutskog i fizijatrijskog tehničara. Navala je i za tehničara informacionih tehnologija i sve ove smerove mogu da upisuju samo odlični đaci – priča Antić.

Osmaci rado biraju i turističke škole, ističe on, pogotovo za turističkog i kulinarskog tehničara.

– Od smerova trećeg stepena, đaci biraju za kuvara, mesara, ženskog frizera. Ti poslovi su i najtraženiji na tržištu – kaže Antić i dodaje da poljoprivreda i građevinarstvo, nažalost, nisu među popularnijima.

Kada je reč o gimnazijama, Miodrag Sokić, potpredsednik Foruma beogradskih gimnazija, ističe da je situacija iz godinu u godinu otprilike ista – najtraženije u Beogradu su Treća, Četrnaesta, Prva, Trinaesta i Deveta, za koje je potrebno i do 98 poena.

testovi– Sada će promena odnosa bodova sa prijemnog ispita i na osnovu uspeha iz osnovne škole uticati na taj prag, ali je skoro sigurno da će ovih pet gimnazija ostati najtraženije – kaže Sokić i dodaje da na njihovu popularnost utiče više faktora, od kvaliteta, prestiža, do lokacije.

I u Novom Pazaru već godinama je najpopularnija Medicinska škola, pa ni veliki broj bodova na maloj maturi i odličan uspeh ne garantuju učenicima da će je upisati. Tako je za smer zubni tehničar lane bilo potrebno 97 bodova, dok je za ostale smerove trebalo tek bod ili dva manje.

Osim toga, za jedno mesto u odeljenju zubnih tehničara vladala je ogromna konkurencija jer je za njega konkurisalo gotovo 20 osnovaca. Malim maturantima u Novom Pazaru interesantne su i Gimnazija, Ekonomsko-trgovinska škola, ali i sve popularnija Škola za dizajn.

U Subotici je najpopularnija Srednja medicinska škola, gde već nekoliko godina vlada veliko interesovanje za upis svih 11 obrazovnih profila. Osmake uglavnom privlače i Ekonomska, pojedini smerovi u Politehničkoj školi, kao i Tehnička škola “Ivan Sarić” zbog edukacije na računarima. Takođe, u Gimnaziji “Svetozar Marković”, gde će od ove godine biti otvoreno specijalizovano IT odeljenje, očekuju veliko interesovanje za taj smer.

Jedna od najtraženijih niških škola tradicionalno je Gimnazija “Bora Stanković”, gde se za pojedine smerove javi i duplo više zainteresovanih, pa je potrebno i veliko znanje za upis. Najveće interesovanje vlada za prirodno-matematički smer, za koji je bilo potrebno najmanje 96,25 bodova, a tek nešto manje poena bilo je potrebno i za društveno-jezički smer (94,5) i upis bilingvalnog odeljenja (91,19). U Školskoj upravi u Nišu kažu da su veliko interesovanje i veliki prag znanja potrebni je i za gimnazije “Svetozar Marković” i “Stevan Sremac”.

U Srednjoj medicinskoj školi “Dr Milenko Hadžić” u Nišu ogromno interesovanje vlada za farmaceutskog tehničara, gde je neretko potrebno 100 bodova za upis, a za fizioterapeutskog tehničara lane je bilo potrebno najmanje 98 bodova. Za 180 mesta u Pravno-poslovnoj školi iz Niša uvek se javi duplo veći broj đaka, a više od 85 poena prošle godine je bilo potrebno za upis pravnog tehničara, poslovnog tehničara i finansijskog administratora.

Prema anketi koja se svake godine sprovodi među ivanjičkim osmacima, najpopularnije su Gimnazija i Ekonomska škola, slede Turistička i Medincinska, a zatim Saobraćajna škola, dok su ostale zastupljene u neznatnoj meri.

– Gimnaziju i ekonomski smer mahom upisuju odlični ili vrlo dobri učenici, a turistički je bio u ekspanziji protekle dve-tri godine, a sada stagnira. Medicina je popularna, ali s obzirom da je učenicima najbliža ova škola u Užicu, onda se prijavljuje kao druga ili treća na listi želja – saznajemo u ivanjičkim osnovnim školama.

Maturski ispit nosi više poena

Za razliku od prethodne tri generacije maturanata, koji su na osnovu uspeha iz 6, 7. i 8. razreda mogli da prikupe 70 poena, a polaganjem završnih testova 30, sadašnji i budući osmaci imaće drugačiji odnos bodova. Oni će iz škole moći da ponesu najviše 60 poena, dok će na završnom ispitu biti u prilici da osvoje još maksimalno 40. Testovi iz srpskog i matematike nosiće po 13 poena, dok će se kombinovani vrednovati sa 14.

Izvor: blic.rs

Android aplikacija
Android aplikacija