Kombinovani test za male maturante je i najtemeljnija provera znanja – odgovara se na pitanja iz pet predmeta, a prepisivanje je gotovo nemoguće.

“Koja dva monosaharida se dobijaju hidrolizom saharoze?” jedno je od pitanja sa prošlogodišnjeg testa koje je đacima zadalo najviše muka. Nakon testa, maturanti su istakli da je on bio teži nego što su očekivali, dok su se iskustva po predmetima razlikovala. One koji su se uzdali u prepisivanje tada je zateklo iznenađenje već pri prvom pogledu na test, jer su imali oznaku grupe: svi su imali ista pitanja, ali se njihov redosled razlikovao.

maturantiSlične utiske imaju i sadašnji osmaci nakon probnog kombinovanog testa, koji su polagali 14. aprila. Većina je istakla da je on bio teži od srpskog, a lakši od matematike. Kako su đaci ispričali za “Blic”, “fizika i istorija, za koje se očekivalo da će biti teški, zapravo su bili laki, za razliku od hemije i geografije”. Neki su se požalili i da im je bilo teško da prepoznaju koji je naučnik na slici, što je takođe bio jedan od zadataka.

Ipak, završni test će se verovatno razlikovati od probnog, jer je to i Ministarstvo prosvete sugerisalo.

– Sugestija Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja je da bi zadaci iz matematike trebalo da budu za nijansu lakši i da se obrati pažnja na zadatke iz geografije i fizike, kako se ne bi dogodilo da od četiri, tri budu iz iste oblasti – istakli su iz Ministarstva.

Takođe, kako je najavljivano, đaci neće imati sada na kombinovanom testu po četiri pitanja iz istorije, geografije, biologije, fizike i hemije. Kako su objasnili iz Ministarstva, ideja je da se gradivo više uvezuje, pa su kao primer naveli da se može očekivati da se gradivo iz književnosti i dela određenih pisaca povezuju i s određenim periodom iz istorije.

Kombinovani test đaci će i ove godine rešavati poslednji, odnosno nakon srpskog i matematike. On će početi 20. juna u 9 sati i trajati do 11 sati. Đaci na osnovu njega mogu sakupiti najviše 14 poena, dok testovi iz srpskog i matematike nose po 13 bodova, a preostalih 60 poena mogu skupiti na osnovu uspeha u šestom, sedmom i osmom razredu.

Preliminarni rezultati upisa biće objavljeni već 22. juna do 8 časova, dok će preliminarni rezultati završnog ispita na nivou škole biti dostupni dan posle (od 8 do 16 časova).

Prijem i rešavanje žalbi učenika na rezultate završnog ispita u osnovnim školama biće 25. juna, a 28. juna biće i konačni rezultati.

“Blic” je pripremio i kombinovani test za svoje čitaoce u saradnji sa Zavodom za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja na osnovu pitanja koja su bila ranijih godina pred maturantima. I ove godine bićemo uz maturante da ih bodrimo da upišu školu po svom izboru, da steknu znanja koja će im doneti blistavu budućnost. Na predstojećem putu ka novim đačkim knjižicama želimo im puno uspeha!

Pitanja 1 i 2: Oscilacije, klatno

Kombinovani test

Pitanja 3, 4 i 5: Fizika, hemija…

Kombinovani test

Pitanja 7, 8, 9 i 10: Medicina, meteorologija…

Kombinovani test

Pitanja: 11, 12, 13, 14 i 15: Biologija, geografija, istorija

Kombinovani test

Ako ste uradili ovih petnaest zadataka, a rešenja napisali sa strane, pripremite se za bodovanje. U posebnom tekstu nalazi se ključ za rešenja po kojem možete oceniti svoje znanje.

Izvor: blic.rs

 

Android aplikacija
Android aplikacija