Šta je pokazala analiza prošlogodišnje male mature, koju je radio Zavod za vrednovanje kvaliteta obrazovanja: Devojčice uspešnije od dečaka na završnom ispitu. 

VIŠE bodova koje nose testovi i više otvorenih zadataka – glavne su novine na ovogodišnjem završnom ispitu za osmake. Za razliku od prošlogodišnjih 30 poena – deset na svakom od testova, sada će đaci moći da osvoje maksimalnih 40 bodova. Srpski, odnosno maternji nosiće maksimalnih 13, dok će na kombinovanom testu moći da osvoje najviše 14 poena.

Testovi će imati veći broj otvorenih zadataka, tj. onih u koje se odgovori upisuju, odnosno ne biraju se zaokruživanjem ponuđenih opcija. Zadaci u testovima podeljeni su na tri nivoa – osnovni, srednji i napredni, i očekuje se da baš svi učenici mogu da urade zadatke sa osnovnog nivoa. Kako završni ispit nije eliminacioni, smatra se da su ga položili i đaci koji nisu uspeli da osvoje nijedan bod. Svake godine bude i takvih.

ministarstvoPodaci sa prošlogodišnje male mature, koju je u junskom roku polagalo 63.111 učenika na srpskom jeziku, plus đaci na manjinskim jezicima, pokazali su da je učenicima najlakši test iz srpskog jezika. Analiza koju je uradio Zavod za vrednovanje kvaliteta obrazovanja pokazala je da je prosečan broj bodova osvojen na testu iz srpskog jezika bio 13,45, dok su iz matematike imali prosečno 10,79, a na kombinovanom testu 11,19 od maksimalnih 20 bodova.

Ovi osvojeni bodovi se kasnije, uz pomoć formule, pretvaraju u konačan broj za upis – prošle godine maksimalnih 10, a ove 13, odnosno 14 poena. Da je test iz srpskog bio najlakši, pokazuje i podatak da su tri četvrtine osmaka uradile tačno polovinu zadataka, dok je na drugim testovima taj procenat manji.

I ova analiza pokazala je da su se devojčice više pripremale, te da su postigle bolje rezultate od dečaka. To je već tradicionalno za svaki završni ispit. Najveću razliku u znanju pokazale su na testu iz srpskog jezika.

U svom izveštaju, Zavod za vrednovanje kvaliteta obrazovanja bavio se i uspehom učenika na kraju osnovnog školovanja, pa se ispostavilo da je na kraju osmog razreda skoro polovina đaka odlična, dok svaki peti ima sve petice. Svaki sedmi osnovac u Srbiji je vukovac. Njihovi rezultati na testu, gledano na nivou cele Srbije, iznad proseka su, ali u pojedinim okruzima ne mogu da “dobace” ni do proseka. Ovo se posebno odnosi na kombinovani test.

Analiza rezultata deset odsto najuspešnijih đaka pokazala je da su oni postgli 19 ili 20 bodova iz srpskog jezika, 17,5 ili više iz matematike, a 17 i više na kombinovanom testu. Najviše učenika postiglo je maksimalan učinak na testu iz srpskog – 2.487, iz matematike ih je bilo 1.138, a na kombinovanom testu 398.

Posmatrano teritorijalno, učenici iz Novog Pazara, Beograda, Pčinjskog i Nišavskog okruga postigli su natprosečne rezultate na svim testovima. To je bio slučaj i prethodnih godina, a u nekim od ovih gradova otkrivena su velika odstupanja između uspeha đaka u školi i rezultata na testu. Zbog prepisivanja i neregularnosti na testu prošle godine velikom broju direktora škola pretila je smena, a spasao ih stari prosvetni zakon. Za ovu godinu Ministarstvo prosvete najavilo je rigorozne kontrole u školama gde su ranije zabeleženi propusti, kao i kazne za nesavesne direktore škola.

Najlošije rezultate, po okruzima, imali su đaci Borskog, Zaječarskog, Srednjobanatskog i Braničevskog.

NULA BODOVA

UKUPNO 126 učenika iz prošlogodišnje generacije nije osvojilo nijedan bod na testu iz matematike. Na srpskom je rezultat “nula” imalo 78 đaka, a na kombinovanom testu 82 učenika. Mnogi među njima su bar probali da reše neke zadatke, ali nisu uspeli. Statistika Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja kaže da je na ispitu iz srpskog 26 učenika vratilo prazan test, nijedan zadatak iz matematike nisu ni pokušala da reše 24 učenika, a na kombinovanom 16.

Izvor: novosti.rs

Android aplikacija
Android aplikacija