Jedan deo đačkog života je završen i sada je vreme za drugi, ozbiljniji. Mali maturanti sitno broje do početka završnog ispita, koji im mogu odrediti životni poziv. Uz pomoć “Blicovog” vodiča za učenike završnog razreda osnovne škole, saznajte kada su polaganja, kada će biti objavljeni rezultati i da lis u školarci uspeli da upišu u željenu školu i na fakultet.

Završni test od ponedeljka

Međutim, najveća provera znanja osmaka tek predstoji. Završni ispit počinje testom iz srpskog jezika u ponedeljak, od devet do 11 sati. U isto vreme sutradan, đaci će rešavati zadatke iz matematike, dok će u sredu pred njima biti kombinovani test, sa pitanjima iz biologije, istorije, geografije, fizike i hemije.

Kako će rešenja testova biti objavljena nekoliko sati nakon polaganja, đaci će istog dana znati okvirno koliko bodova mogu da očekuju, ali će preliminarne rezultate znati u petak, 22. juna.

Žalbe, rezultati, upis

smeroviNezadovoljni i oštećeni, mogu da se žale u školi 23. juna od osam do 16 sati, dok je termin za to u okružnim komisijama 25. juna od osam do 16 sati. Konačni rezultati, biće objavljeni u četvrtak, 28. juna, a đaci će naredna dva dana imati na raspolaganju da popune i predaju liste želja.

Zvanični rezultati biće objavljeni 8. jula, raspodele po školama i obrazovnim profilima, a učenici će moći da se upišu 9. i 10. jula od osam do 15 sati. Ovo ne važi samo za muzičke i baletske škole, gde je upis 29. juna do 16 sati.

Drugi upisni krug u srednje škole

Popunjavanje i predaja liste želja za drugi upisni rok biće već 9. jula, a konačni raspored po školama biće objavljen dva dana kasnije, 11. jula, dok će oni moći da se upišu 12. jula.

Talentovani učenici su već polagali

Talentovani učenici probili su led i uveliko završili sa polaganjem prijemnih ispita – prvi su polagali učenici u školama u kojima se deo nastave ostvaruje na stranom jeziku, zatim u muzičkim, baletskim i umetničkim školama likovne oblasti, a onda i osmaci koji žele da upišu Matematičku gimnaziju i specijalizovana IT odeljenja.

Završeno je i prijavljivanje u Sportskoj gimnaziji i prijavljivanje učenika za upis u srednju školu.

 

Izvor: blic.rs

Android aplikacija
Android aplikacija