Mali maturanti u Srbiji su u ponedeljak polagali završni ispit iz srpskog, odnosno iz maternjeg jezika. Učenicima najteže razumevanje pročitanog. 

NUŠIĆEVO “Sumnjivo lice” i likovi Milutin i Žika iz ove komedije najviše su namučili osmake, koji su  u ponedeljak polagali završni ispit iz srpskog jezika. Učenici su se žalili da im teško ide razumevanje teksta, kao i da su takve zadatke malo rešavali na časovima.

Nastavnici koji su pregledali zadatke, opet, kažu da je kod Nušića najteže bilo pročitati odlomak na jednoj i po strani. Pažljivim čitanjem i logičnim odogovorom mogli su tačno ga reše čak tri zadatka – 17, 18. i 19. Na jednom su bodove dobijali za tačan odgovor, a na preostala dva ako su gramatički i pravopisno tačno napisala odgovor na 17. pitanje.

Kombinovani testNajteži zadatak, kažu nastavnici, bio je poslednji, gde je trebalo analizirati pesmu “Selo” Jovana Dučića. Poslednja četiri zadatka bila su na naprednom, a prethodni na osnovnom i srednjem nivou. Za pitanja iz gramatike se i nastavnici i đaci slažu da nisu bila teška.

Đacima OŠ “Bora Stanković” na Banjici, u Beogradu, pred polaganje završnog ispita sreću je poželeo ministar prosvete Mladen Šarčević. On je novinarima rekao da će ove godine biti stroga kontrola, a da će svi koji budu kršili procedure snositi posledice. Najavio je i smene direktora škola ako se utvrdi da su odgovorni za neregularnosti na ispitu.

– U onim školskim upravama gde su prethodnih godina otkrivene nepravilnosti pojačali smo kontrolu. Gde budemo naišli na nepravilnosti preduzimaćemo zaista rigorozne mere – najavio je Šarčević. – Neki direktori su imali opravdanje za nepravilnosti, da nisu odgovorni, jer na kontrolu polaganja testova dolaze nastavnici iz drugih škola. Zato smo u deset odsto škola napravili takav model da su sama škola i njen kolektiv odgovorni za ceo postupak polaganja prijemnog ispita, pa ćemo videti da li će rezultati biti kvalitetniji.

Ministar nije otkrio na koje sve načine će da bude proveravano da li je bilo prepisivanja, ali je rekao da će se u obzir uzimati i prijave građana.

Ministar je rekao da je dostava testova prošla bez nepravilnosti u celoj Srbiji, te da su i sve škole na Kosovu i Metohiji dobile zadatke i organizovale test u isto vreme kada i škole u ostatku Srbije.

Mali maturanti danas će rešavati zadatke iz matematike, a sutra je na redu kombinovani test s pitanjima iz istorije, geografije, biologije, hemije i fizike. Ovogodišnja generacija osmaka broji 71.817 učenika. Ministar im je poručio da ne treba mnogo da se brinu oko upisa, jer mesta u srednjim školama ima više nego đaka koji na njih konkurišu.

“KOMPROMITACIJA” UČENIKA

UČENICI su masovno grešili u zadatku broj devet, u kome se od njih tražilo da zaokruže sinonim izraza “kompromitovati se”. Mnogi nisu znali njegovo značenje, pa su zakoruživali “proslaviti se” i “obogatiti se”, umesto obrukati se.

 

Izvor: novosti.rs

Android aplikacija
Android aplikacija