Utisci đaka nakon završnog testa iz matematike su podeljeni – dok jedni kažu da je bilo lakše od probnog testa, drugi ističu da je bilo teško, a svi su saglasni da je 20. zadatak, u kome se od njih tražilo da izračunaju cenu prstena sastavljenog od zlata, srebra i platine, bio najteži.

Više od 70.000 osmaka utorak je od 9 do 11 polagalo završni test iz matematike. I dok je mnogo učenika juče napustilo salu za polaganje posle sat vremena, danas je većina njih ostala do kraja.

Đaci OŠ “Vlada Aksentijević” sa kojima je “Blic” razgovarao zadovoljni su jer današnji test nije imao puno zadataka iz geometrije.

ministarstvo– Prvo pitanje je bilo prelako. Trebalo je da zaokružimo kako se ciframa piše broj koji su oni nama dali slovima. Bio je lak i zadatak gde se tražilo da napišemo koliko koštaju četiri kugle sladoleda, a na grafikonu smo mogli da vidimo koje su cene za dve i tri kugle – prepričavaju osmaci.

Oni su većinom znali i da zamene simbole petocifrenog broja odgovarajućim ciframa kako bi on bio deljiv sa dva i devet. Problem nisu bili ni izrazi, izračunavanje širine zastave, računanje zapremine olovke…

Međutim, pitanja 17, 18, 19. i 20. su većini bila problematična.

– U jednom se tražilo da izračunamo zapreminu tela koje je sastavljeno od četiri kocke, a definitivno najteži je bio da izračunamo cenu prstena određene gramaže. Dobili smo podatke o tome koliki procenat ovog prstena čini zlato, koliko srebro, a koliko platina i koje su njihove cene za 30 grama. Onda nam je rečeno kolika je zarada zlatara i kako se formira cena prstena – objašnjavaju đaci u čudu i priznaju da većina njih nije znala odgovor na ovo pitanje.

Završni ispit počeo je juče testom iz srpskog jezika, koji je većina đaka ocenila kao “lakši od probnom”. Učenici su najviše muke imali sa pitanjima koja se tiču dela Branislava Nušića “Sumnjivo lice”.

 

Izvor: blic.rs

Android aplikacija
Android aplikacija