Prema najavama ministra prosvete, Mladena Šarčevića, učenici osmog razreda će na kraju školske godine polagati završni ispit po novom modelu, dok će drugačiji biti i način pregledanja tih testova.

Novi model male mature donosi drugačiji izgled trećeg testa, dok bi zadaci iz matematike i srpskog, odnosno, maternjeg jezika, trebalo da ostanu slični.

Kako se navodi iz ministarstva, umesto kombinovanog testa sa zadacima iz fizike, hemije, istorije, biologije i geografije, u ponudi će biti dva-tri različita testa, koja će deca moći da biraju u skladu sa svojim interesovanjima i sklonostima u daljem školovanju.

Još jedna novina kod načina polaganja male mature tiče se i pregledanja testova. Ministar navodi da takve promene za cilj imaju isključivanje ljudskog faktora, pa će se tako testovi skenirati i pregledati automatski, uz pomoć specijalnog softvera koji je u izradi.

Ministar najavljuje i promene u štampanju testova po kojima će u Zavodu za vrednovanje kvaliteta obrazovanja biti oformljena štamparija čiji će posao biti štampanje završnog ispita.

Izvor: N1

Android aplikacija
Android aplikacija