Prvih dana marta osmaci počinju da se pripremaju za polaganje probnog završnog ispita koji ih očekuje krajem meseca. Proba male mature osmacima služi pre svega da se upoznaju sa procedurama i da provere svoje znanje, kaže Dragana Stanojević iz Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja.

Prodaja zbirki počela je još krajem januara, a zbirka ima 450 zadataka osnovnog, srednjeg i naprednog nivoa, kao i prethodnih godina, navela je Stojanovićeva.

Kako je naglasila, timovi koji su pripremali zadatke uzeli su u obzir i pandemiju.

Testovi se pregledaju onlajn

Prema njenim rečima, novina u odnosu na prethodnu godinu je ta što će se testovi pregledati onlajn kako bi se obezbedila pouzdanost procesa.

Proces je dobio novo ruho – digitalizaciju. Samo polaganje će još biti klasično, uz papir i olovku, navela je Stanojevićeva, ali će se, kako očekuje, za koju godinu preći na onlajn.

„Pregledanje testova je digitalizovano. Testovi stižu na jedno mesto gde se skeniraju, a nastavnici pregledaju testove onlajn.” Na primer, po jedan nastavnik iz Niša i Jagodine pregleda isti zadatak jednog učenika, čime se, napominje, garantuje pouzdanost pregledanja.

Ukoliko postoji razlika u oceni tačnosti nekog zadatka, pregledanje preuzima supervizor, rekla je Stanojevićeva, dodajući da su to retki slučajevi.

Većina đaka se ne sprema za probni test

Kako je dodala, sam upis će biti onlajn, ali će učenici moći da se prijave i u školama.

„Prema onome što kažu nastavnici u školama, većina đaka se ne sprema za probni test, već on prvenstveno služi da se upoznaju sa procedurama – na koji način se popunjava test, da ne zaborave da na kraju sve popune hemijskom olovkom.”

Drugi aspekt probnog testa je da osmaci provere svoje znanje i vide čega se sećaju iz nastavnog gradiva i koliko.

Izvor: rts.rs

Android aplikacija
Android aplikacija