Počele su prijave za Brainfinity – takmičenje u problem solvingu i logičkom razmišljanju za osnovce od V do VIII razreda i srednjoškolce, koje će ovog proleća okupiti mlade problem solvere iz čitave Evrope, među kojima se nalaze i učenici International Schoola.

Brainfinity je nesvakidašnje nadmetanje na kom učenici timski rešavaju kreativne i logičke zadatke u realnom kontekstu koristeći sve prednosti informacionih tehnologija i na kom žiri čine naši najeminentniji nastavnici i stručnjaci u obrazovanju.

Ovo je jedinstvena prilika za sve starije osnovce i srednjoškolce da razvijaju moždane vijuge, dobro se zabave i osvoje vredne nagrade. Prijavite svoju ekipu ovde!

Brainfinity priprema učenike za uspeh u 21. veku

Prošle godine Brainfinity je okupio veliki broj ekipa ne samo iz Srbije, već i iz Crne Gore, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Makedonije koje su uživale u izazovima i oduševile žiri svojom kreativnošću, snalažljivošću i timskim radom.

Cilj Brainfinity takmičenja je da osposobi učenike da usvoje principe projektno orijentisane nastave i znanje iz škole primene u kontekstu koji je njima blizak.

„Na Brainfinityju sam naučio da mogu šta god poželim, samo ako se dovoljno potrudim za to”, kaže Aleksa Gavrilović, učenik i pobednik Brainfinity 2020 takmičenja.

Na Brainfinity takmičenju učenici koriste znanja iz fizike, matematike, logike i drugih predmeta i u neformalnom i opuštenom ambijentu, opremljeni računarom, telefonom, ajpedom i drugim tech uređajima rešavaju postavljene zadatke. Ovakva vrsta mentalnih izazova razvija kod dece istraživački duh, kritičko mišljenje, bolju angažovanost, veću kreativnost i ključne Pisa veštine za 21. vek.

Profesor Ivan Anić, autor takmičenja i stalni član žirija, tvrdi da se kroz ovo takmičenje menja percepcija usvajanja znanja.

„Na Brainfinity takmičenju deca se hvataju ukoštac sa realnim problemima, a matematika na ovaj način postaje funkcionalno primenljiva”, ističe on.

Kako izgleda Brainfinity takmičenje?

Takmičenje se sastoji iz nekoliko faza, pa tako učenici u Brainfinity izazovu rešavaju Brainfinity probleme online – sa bilo koje lokacije, posle čega ih finalno nadmetanje čeka u Beogradu.

Ali, da bi se plasirale u Brainfinity izazov, potrebno je da se ekipe prvo prijave na takmičenje, i reše jedan od dva problema koji će im stići na mejl nakon prijave. 

Za Brainfinity takmičenje nije potrebna nikakva posebna priprema, a ni predznanje, ali se pokazalo da bolje rezultate pokazuju ekipe koje su se već sretale sa problemima koji su se ranije provlačili na takmičenju. Ako želite da i vaša ekipa provežba te zadatke i bude što spremnija za takmičenje, možete ih pronaći ovde.

Više o pravilima i propozicijama takmičenja pročitajte ovde.

Ovako je izgledalo prošlogodišnje Brainfinity finale:

Ekipe koje prođu u finale mogu da steknu i dodatne bodove, u čemu će im pomoći školski drugovi, prijatelji i porodica šerovima na Fejsbuku i lajkovima na Instagramu. Kako je ovo takmičenje koje podstiče učenike na kreativnost, ekipe dobijaju poene i za najinventivniji logo i ime.

Zašto je Brainfinity takmičenje jedinstveno?

Problem solving je jedna od najefikasnijih nastavnih metoda za razvoj učenika. Za razliku od klasičnih školskih takmičenja, na Brainfinity takmičenju učenici su izuzetno angažovani, rešavaju zadatke bez stresa i straha od greške, jer ne postoji samo jedan ispravan odgovor. Oni su detektivi, mali istraživači, putnici kroz vreme, preduzetnici koji imaju zadatak da reše određeni izazov. Umesto štrebanja i mehaničkog učenja, Brainfinity ujedinjuje znanje, snalažljivost i timski rad. Ovo takmičenje podstiče razvoj višestruke inteligencije kod dece, pa je stoga pogodno za sve tipove učenika: kreativce, logičare, bubalice, intuitivce… Svako od njih pruža svoj jedinstven doprinos u rešavanju problema.

Baš kao u najuspešnijim školskim sistemima u svetu kroz takmičenje koje predstavlja spoj igre i učenja deca postižu najbolje rezultate, oslobađaju svoj pun potencijal i otkrivaju sposobnosti za koje nisu ni znali da ih poseduju a koje će im biti izuzetno važne za buduće obrazovanje.

Najbolje ekipe očekuju i vredne nagrade koje će učenike samo još više motivisati da daju sve od sebe.

Prijavite svoju ekipu na takmičenje potpuno besplatno

Pravo učešća imaju svi osnovci od V do VIII razreda i srednjoškolci, a ekipu može da prijavi bilo ko. Ekipa ima četiri učenika i jedan nastavnik će je svojim savetima voditi kroz sve faze takmičenja. Timovi mogu biti sastavljeni od učenika različitih razreda, pri čemu će se takmičiti u konkurenciji ekipa najstarijeg člana.

Iskoristite priliku da testirate svoje veštine i sposobnosti, sjajno se zabavite, osvojite vredne nagrade i budete deo takmičenja koje je do sada izazvalo ogromno interesovanje dece, nastavnika i roditelja.

Prijavite svoju ekipu na vreme!

Android aplikacija
Android aplikacija