Probni završni test za učenike osmog razreda biće odložen, saopštilo je Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. Probni završni test, koji je planiran za 26. i 27. mart, biće odložen za petak, 9. april, i subotu, 10. april.

To će biti utvrđeno izmenom Pravilnika o kalendaru obrazovnovaspitnog rada osnovne škole za školsku 2020/2021. godinu.

Testovi su odštampani i prethodnog vikenda trebalo je da budu distribuirani svim školskim upravama, koje dalje treba da ih proslede školama širom zemlje, najavili su ranije u Zavodu za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja.

Procedura polaganja završnog ispita je ista i testovi su slični onima u prethodnim godinama, izjavio je v. d. direktora Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja Branislav Ranđelović.

„Probni test dajemo sa malo težim zadacima nego što će biti u junu da bismo malo uozbiljili i roditelje i decu”, ističe on.

Ističe da je ove godine neophodno poštovati sve epidemiološke mere koje je propisala Vlada, što znači da treba da bude što manje učenika u učionicama.

Novina u vezi sa ovogodišnjim završnim ispitom za osmake je u pregledanju testova, jer je taj proces digitalizovan, objašnjava Ranđelović.

„Trudimo se da maksimalno osavremenimo taj proces”, rekao je Ranđelović.

Da bi se osigurala bezbednost samog procesa štampanja testova i time izbeglo da se odgovori zadataka saznaju pre zvaničnog polaganja, štampanje testova povereno je isključivo Zavodu za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja.

Od ponedeljka počinje štampanje testova za završni ispit u junu, a količine testova određuje brojnost jedne generacije. Ove godine reč je o 67.000 osmaka koji će polagati tri testa: iz srpskog, odnosno maternjeg jezika, matematike i kombinovani test.

Izvor: rtv.rs

Android aplikacija
Android aplikacija