Probni završni test iz srpskog, odnosno maternjeg jezika bio je lak, a samo je poslednjih nekoliko zadataka zahtevalo malo više znanja, utisak je Sofije Bjelić, učenice osmog razreda beogradske Osnovne škole „Josif Pančić”, koja je danas sa svojim vršnjacima polagala srpski, pa kombinovani test, u okviru probe male mature.

– Mislim da će većina nas dobro uraditi test – optimistična je Sofija.

Kaže i da je jučerašnji dan, kada su osmaci rešavali matematičke zadatke, protekao dosta dobro, a većina zadataka bila laka.

– Na ovom testu smo pokazali sami sebi koliko znamo i koliko smo naučili za poslednje četiri godine – rekla je Sofija, koja se uglavnom samostalno pripremala za probni ispit, uz zbirke i ono što su od nastavnika dobili kao pripremu.

Ispred škole, među osmacima se moglo čuti da su im malo problema zadali i padeži, jer nisu mogli da se usaglase da li je odgovor na jedno pitanje nominativ ili akuzativ.

Osmoletku na Banovom brdu danas je obišao ministar prosvete Branko Ružić, koji je istakao da je upravo probni završni test orijentir nastavnicima i đacima, a Ministarstvu i Zavodu za vrednovanje kvaliteta obrazovanja omogućava da steknu sliku da li je za završni test, 23, 24. i 25. juna, potrebno nešto modifikovati ili revidirati.

– Ali u svakom slučaju olakšati deci, jer se nalazimo u vanrednim okolnostima i iskazujemo puno razumevanje i za roditelje i za decu – rekao je Ružić.

On je dodao da od današnjeg probnog testa do kraja juna ima dovoljno vremena da se određene ispravke naprave, pa i u pogledu ocene stečenog znanja samih đaka.

Probni test danas je polagalo 68.000 osmaka – jutros u 9:00 srpski, odnosno maternji jezik, a u 11:30 i kombinovani test, uz striktno poštovanje epidemioloških mera.

Izvor: srbijadanas.com

Android aplikacija
Android aplikacija