Danas je od 13:00 do 15:00 časova održan probni test male mature iz matematike za učenike osmog razreda.
Osmaci su se jednoglasno složili da su poslednji zadaci bili najteži. Najveće muke zadao im je trapez, ali kažu da su ipak srećni što su imali priliku da se ponovo sastanu sa drugarima iz školskih klupa.

Za osmake će zadaci na maloj maturi biti lakši nego na probnom ispitu, a olakšica je veći broj takozvanih zatvorenih zadataka, u kojima će učenici birati jedan od ponuđenih odgovora.

Beogradske đake namučio trapez

Mala matura danas se radila i u prestonici, a naša redakcija bila je u poseti OŠ „Kralj Petar Prvi”.
– Bilo je poprilično teško, u testu mi je devetnaesti zadatak bio najteži, ali sam se snašla, jer su neki zadaci bili lakši i nisam izostajala sa nastave – rekla je Marta Vučetić, učenica ove škole.
Njen drug Lav Dimitrijević, koji je prema rečima direktora škole dobar učenik, rekao nam je da mu nije bilo ni teško ni strašno, ali da su možda poslednji zadaci bili malo teži.
– Poslednji zadaci su bili malo komplikovaniji, ali sam uspeo da ih uradim – rekao je Lav.
Anja Savić, takođe đak OŠ „Kralj Petar Prvi” u Beogradu, kaže da nije bilo toliko teško koliko je imala tremu i, kao i njen drug, naglašava da su poslednji zadaci bili komplikovaniji.
– Trapez mi je bio najteži zadatak. Bilo je komplikovano jer se izostajalo sa nastave, ali profesori su nam slali redovno sve potrebne materijale – objašnjava Anja.
U ovoj beogradskoj školi sve epidemiološke mere su danas bile ispoštovane, iako je škola velika, a u svakoj učionici je bilo maksimalno deset učenika, izjavio je direktor škole.

Đake iz Bora namučili procenti

Kako tvrde đaci iz borske OŠ „Vuk Karadžić”, test nije bio težak, a od dvadeset zadataka, najteži im je bio onaj u vezi sa procentima.
– Zadovoljan sam kako sam uradio probni test, a najteži mi je bio osmi zadatak, koji je u vezi sa procentima. Da izračunamo ukupnu cenu keksa, soka i kilograma banana, poređane su tabele i tu smo se zbunili. I za sutra sam spreman. Buni nas cela ova situacija što malo idemo u školu, pa onda ne idemo. Nedostaje mi društvo i čekamo da ponovo sednemo u đačke klupe – kaže Nemanja Ilić, učenik OŠ „Vuk Karadžić” u Boru.
Njegova drugarica Mia Kitić kaže da test nije bio težak.
– Mnogo su drugačiji zadaci od onih koje imamo u zbirkama. I meni je taj zadatak sa procentima bio najteži. Mislim da smo se kod tog zadatka svi zbunili. Meni je lakše kada radimo onlajn, jer smo zbunjeni što neko vreme idemo u školu, pa onda ne idemo – kaže Mia Kitić.

Novosađanima najteža geometrija

Milan Spasojević, direktor Osnovne škole „Kosta Trifković” iz Novog Sada, kaže da su đaci bili veoma poslušni prilikom same pripreme i polaganja ispita, ali i da će, ako se imaju u vidu prvi rezultati, postići zadovoljavajući uspeh.
– Dobru pripremu su danas napravili. Radili su lagano i koncentrisano, postupno, od lakših ka težim zadacima. Za neke je, koliko vidim, bilo teško, za neke nije. Desila se i jedna tehnička promena 18. zadatka, ali je sve prošlo u najboljem redu. Ovo su, zapravo, rezervni testovi iz prošle godine, sada su dati kao probni test i većina zadataka je slična onima iz zbirke. Očekujemo prosek od oko 60 odsto urađenog testa, što znači da priprema za malu maturu ide pravim tokom – izjavio je Spasojević.

U Subotici polaganje na dva jezika

U Osnovnoj školi „Matko Vuković” u Subotici 78 učenika polagalo je probni test iz matematike, 67 učenika na srpskom i 11 učenika na hrvatskom nastavnom jeziku. Tri učenika radilo je test po IOP 2, posebnom obrazovnom programu.
Đak ove škole Vukašin Denić kaže da je očekivao da će test biti teži i da mu je drago što je napokon u školi sa svojim drugarima.
– Uradio sam 17 od 20 zadataka. Kod 18. zadatka, koji je bio jedan od najtežih, trebalo je izračunati koliko je učenika ukupno išlo na ekskurziju, koliko ima ukupno učenika osmih razreda. Drago mi je što smo u školi, matematika mi dobro ide, a sutra očekujem da srpski bude teži, a kombinovani lakši – kaže Vukašin.

Izvor: novosti.rs

Android aplikacija
Android aplikacija