Učenici osmog razreda sa školom završavaju 8. juna i čeka ih polaganje male mature, a od bodova osvojenih na tri testa i uspeha u osnovnoj školi zavisiće upis u željenu srednju školu.

Ove godine novina na završnom ispitu je što će biti više zadataka na zaokruživanje i što će većina zadataka biti pregledana digitalno. 

Ovo su ključna pitanja

1. Kada je polaganje i kako će izgledati?

Mali maturanti će završni ispit polagati 23, 24. i 25. juna. Prvog dana rešavaće test iz srpskog (maternjeg) jezika, dan kasnije iz matematike, dok će trećeg dana raditi kombinovani test (istorija, geografija, biologija, hemija, fizika). Sva tri testa počinju u 9 sati, a završavaju se u 11. Preliminarni rezultati završnog ispita za osmake na nivou škole biće objavljeni u nedelju, 27. juna, do 10 sati, a istog dana biće moguće uložiti žalbu i prigovore elektronskim putem i neposredno u školi. Konačni rezultati završnog ispita biće objavljeni i dostupni javnosti u petak, 2. jula, do 8 sati.

2. Kakvi će biti zadaci?

U toku je štampanje testova za malu maturu, a na testovima iz srpskog, matematike i kombinovanom testu biće više zadataka na zaokruživanje nego prethodnih godina. Testove priprema i štampa Zavod za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja, a direktor Zavoda Branislav Ranđelović kaže da su tokom pripreme testova imali u vidu da đaci zbog epidemije koronavirusa od marta prošle godine prate nastavu na daljinu ili po kombinovanom modelu, te da su zadatke maksimalno prilagodili toj situaciji.

– Zadaci će biti maksimalno prilagođeni, a opet u okviru zakonske regulative usklađeni sa važećim standardima postignuća. Štampanje smo pokrenuli dosta ranije kako bismo uradili sve što je planirano na vreme – kaže Ranđelović.

3. Kako će se pregledati testovi?

Prošle godine je uvedeno da jedan deo testova pregleda softver, i to zadatke koji su na zaokruživanje, dok su pitanja na koje učenik mora da odgovori pregledali ovlašćeni nastavnici. Te prve godine bilo je poteškoća, a nadležni kažu da je sistem unapređen i da će sada bolje funkcionisati.

– Softversko pregledanje, za koje je i ove godine odgovoran Fakultet organizacionih nauka, unapređeno je u izvesnoj meri, a otklonjeni su i mnogi nedostaci uočeni prošle godine – priča Ranđelović.

Novina je što će se testovi skenirati na osam lokacija u Srbiji i većinu zadataka pregledaće računari. Ovlašćeni nastavnici pregledaće manji deo testa, samo otvorena pitanja na koje učenik mora da odgovori. Digitalizacija pregledanja testova je uvedena kako bi se izbegle eventualne greške u bodovanju i maksimalno smanjila mogućnost da neko od učenika bude oštećen. U Zavodu navode da su ove godine dodatno doprineli digitalizaciji procesa uvođenjem većeg broja zatvorenih pitanja, gde će đaci birati jedan od ponuđenih odgovora.

– Na testovima će biti znatno više zatvorenih pitanja i zadataka. Nadam se da ćemo time i pregledačima i đacima u velikoj meri olakšati posao – naveo je Ranđelović.

4. Kako se pripremiti i šta je pokazao probni test?

U svim osnovnim školama u Srbiji počela je pripremna nastava za malu maturu. Priprema se u većini škola organizuje onlajn. Koliko znaju i na čemu treba da porade u narednom periodu, osmaci su imali priliku da vide na probi male mature, koja je održana 9. i 10. aprila.

Milena Simić, nastavnica matematike u Osnovnoj školi „Drinka Pavlović” u Beogradu, kaže da su osmaci probni test uradili slično kao i prethodne generacije i da nisu ništa lošiji od njih.

– Probni test je pokazao gde su slabe tačke, na čemu treba više raditi do juna. U našoj školi nije bio lošiji rezultat na probnom završnom ispitu nego prethodnih godina – kaže nastavnica Simić.

Navodi da je njen utisak da je ove godine i na probi male mature bilo više zadataka zatvorenog tipa, na zaokruživanje nego inače. Nastavnica Milena pripremnu nastavu održava od decembra prošle godine, ali je i pre toga đacima slala materijale da rade.

– Međutim, ta ponuda na zaokruživanje može nekada da dovede decu do zabune. Mislim da je i u zadacima osnovnog nivoa bilo previše teksta, previše informacija i onda deca ne umeju da izvuku ono što im se traži. Radimo onlajn jer nam organizacija časova u školi ne daje mogućnost rada uživo, nemamo prostora za ubacivanje dodatnih časova – navela je ona.

Izvor: kurir.rs

Android aplikacija
Android aplikacija