Najveći broj pitanja biće na zaokruživanje

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić najavio je danas da će testovi za osmake na prijemnom ispitu krajem juna biti lakši i da će biti više pitanja na zaokruživanje, ali je i poručio da će svaka zloupotreba biti procesuirana i najstrože kažnjena.

Ružić je rekao da će testovi biti refleksija onih obrazovnih sadržaja koji su prenošeni u procesu sticanja znanja u vanrednim okolnostima, kao i da će biti lakši nego u nekim regularnim uslovima.

– Sama struktura testova je takva da će biti mnogo više nego ranije onih pitanja na zaokruživanje i u tom smislu je lakše. Uvek je intencija da završni testovi budu lakši od probnih završnih testova koji su održani 9. i 10. aprila – kazao je ministar.

Apelovao je na roditelje da ne podižu tenziju deci i da se što opuštenije pristupi testu.

– Bilo je sasvim dovoljno vremena, mislim da nema razloga niti za tremu niti za nervozu – naglasio je Ružić.

Kako se čuvaju testovi?

Na pitanje kako se testovi čuvaju, ministar kaže da je stepen bezbednosti na najvišem mogućem nivou.

– Mi smo digitalizovali u velikoj meri taj proces, decentralizovali smo skeniranje i pregledanje samih testova na sedam punktova u centralnoj Srbiji i jednom punktu na teritoriji KiM – objasnio je ministar.

Ukazao je da su svi testovi već zapakovani i spremni, kao i da svaki ima svoju šifru.

– Do distribucije se čuvaju u nadležnom Zavodu. Doći će možda do nekih malih pomeranja u odnosu na brojno stanje same dece zbog nekih premeštaja, ali ne očekujem bilo kakve probleme – rekao je ministar.

Naglasio je da će svaka zloupotreba biti najstrože kažnjena i da odgovornost snose direktori.

– Naravno, i oni nastavnici iz tih škola koji budu zaduženi za kontrolu sprovođenja samog testa. U onim školama gde je manje od 50 učenika moguće je da se organizuju testovi i u svečanoj ili fiskulturnoj sali, gde ih ima više po učionici će biti 12 učenika sa dva kontrolora – rekao je Ružić.

– Svako ko pokuša da pod mantrom „ljudski faktor je zakazao” zloupotrebi tu činjenicu da dolazi u dodir u neko kratko vreme sa testom, svakako će biti procesuiran i najstrože kažnjen – naveo je ministar.

Objasnio je da testove čuva policija, kao i da će 24 sata pred samo polaganje 23. juna biti dopremljeni na punktove.

Izvor: srbijadanas.com

Android aplikacija
Android aplikacija