Mala matura je najvažniji događaj svakog osnovca. Osnovnoškolsko obrazovanje završava se prijemnim ispitom koji je od ove školske godine za sve osmake malo drugačiji. 

Kako izgleda završni ispit 

Do sada su osnovci polagali prijemni ispit iz tri dela. Prvi deo je bio test iz srpskog jezika, drugi iz matematike, a treći deo činio je kombinovani test sa pitanjima iz hemije, biologije, fizike, istorije i geografije. Od ove školske godine osmake čeka mala matura u nešto izmenjenom obliku. 

Učenici će test iz srpskog jezika i matematike polagati na isti način kao na prijemnom ispitu prethodnih godina. Umesto kombinovanog testa čeka ih test iz predmeta po izboru, pa će tako moći da izaberu iz kog predmeta žele da polažu test: biologije, istorije, geografije, fizike ili hemije. Do kraja decembra učenici mogu da se izjasne za željeni predmet popunjavanjem prijave u školi ili na portalu Moja srednja škola.  

Od 23. do 27. januara 2023. godine učenici će moći da provere svoje prijave, a ukoliko budu imali prigovor ili budu želeli da promene odluku o izabranom predmetu, imaće za to vremena 30. i 31. januara isključivo u svojim školama, a kasnije naknadne promene neće više biti moguće. Liste sa konačnim izborom željenog predmeta  biće objavljene 1. februara na sajtu Moja srednja škola i u školama. 

Osmaci nisu uslovljeni da izaberu predmet u skladu sa srednjom školom koju žele, što znači da ukoliko izaberu predmet iz prirodnih nauka ne moraju izabrati i srednju školu prirodnog usmerenja.

Promenjeno bodovanje

Zbog promene trećeg dela ispita, promenjeno je i bodovanje na maloj maturi. Test iz srpskog jezika i matematike nose po 14 bodova, dok test iz izabranog predmeta nosi 12 bodova, što je ukupno 40 bodova. Sa 60 poena koliko se maksimalno može dobiti na osnovu odličnog uspeha 5.00 od šestog do osmog razreda, to je ukupno 100 poena. 

Probni završni ispit

Prema Kalendaru rada Ministarstva prosvete 24. i 25. mart rezervisani su za polaganje probnog završnog ispita, i to prvog dana učenici će polagati test iz matematike a drugog iz maternjeg jezika i predmeta po izboru. 

Datumi polaganja prijemnog ispita i rezultata 

Osmaci će završni ispit iz srpkog jezika polagati 21. juna, dan kasnije ispit iz matematike, dok je 23. jun rezervisan za polaganje testa iz predmeta po izboru. 

Preliminarni rezultati male mature biće objavljeni 25. juna, a konačni 28. juna.

Zatim učenici popunjavaju i predaju liste želja, elektronskim putem ili u svojim osnovnim školama, 29. i 30. juna.

Konačni rezultati raspodele učenika po srednjim školama i obrazovnim profilima biće istaknuti 3. jula, nakon čega sledi upis primljenih kandidata.

Za one koji ne uspeju da upišu željenu školu u ovom prvom upisnom roku, drugi krug počinje odmah po objavljivanju rezulatata, dok će treći upisni krug biti 24. i 25. avgusta.

Prijemni ispit za specijalizovane srednje škole i odeljenja 

Prijemni ispiti za specijalizovane srednje škole, poput Filološke ili Matematičke gimnazije, i filološka i bilingvalna odeljenja, odeljenja za učenike sa posebnim sposobnostima za biologiju i hemiju, fiziku, istoriju i geografiju, IT odeljenja, umetnička odeljenja, kao i muzičke i baletske škole, i ove godine polažu se nešto ranije u odnosu na prijemni ispit za druge škole. 

Učenici koji žele da upišu specijalizovane škole i odeljenja mogu se prijaviti elektronskim putem od 18. do 24. aprila, u svojim osnovnim školama, kao i srednjim školama u kojima će biti organizovano polaganje od 21. do 24. aprila.

Prijemni ispiti u umetničkim školama biće održani 12, 13. i 14. maja.

Za one koji konkurišu za upis u odeljenja za učenike sa posebnim sposobnostima za biologiju i hemiju, kao i za scenske i audio-vizuelne umetnosti, određen je  13. maj kao datum polaganja ispita.

Prijemni ispit za kandidate koji žele da se upišu u Filološku gimnaziju i specijalizovana filološka odeljenja biće održan 13. i 14. maja.

Prijemni ispiti u muzičkim i baletskim školama biće održani 19, 20. i 21. maja.

Za upis u IT odeljenja, odeljenja za učenike sa posebnim sposobnostima za fiziku, kao i za istoriju i geografiju, određen je 20. maj, a dan kasnije, 21. maja, sledi provera za one koji žele da upišu Matematičku gimnaziju i specijalizovana matematička odeljenja.

Prijemni ispit za upis u bilingvalna odeljenja biće održan 20. i 21. maja.

Pored prijemnog ispita, učenici koji planiraju da upišu specijalizovane srednje škole polažu i završni ispit, koji je i sertifkacija o završenoj osnovnoj školi.

Prijemni ispit za specijalizovane škole i odeljenja nosi mnogo više bodova nego mala matura, ali su oba testiranja jednako važna, jer se pri rangiranju za upis svi bodovi uzimaju u obzir. 

Zbirke zadataka za pripremu do kraja januara

Zavod za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja najavljuje da će zbirke zadataka za pripremu za malu maturu biti objavljene do kraja januara. Biće pripremljene tri zbirke – za maternji jezik, matematiku i nauke.

Upis u sedmi razred za učenike obdarene za matematiku

Učenici šestog razreda koji žele da upišu sedmi razred po programu za obdarene za matematiku u Matematičkoj gimnaziji, prijemni polažu 24. juna.

Android aplikacija
Android aplikacija