Kutak za roditelje

Vaše dete uskoro polaže završni ispit? Ako je tako, onda pred Vama stoji ozbiljan i odgovoran zadatak…

Kao roditelj, Vi igrate ključnu ulogu u pomaganju Vašem detetu da izabere buduću školu i sa što manje stresa uspešno položi završni ispit. Mnogi roditelji, međutim, podižu tenziju, jer jasnije od dece sagledavaju koliko je izbor odgovarajuće srednje škole važan za dalje školovanje, stvarajući na taj način napetost koja se automatski prenosi na decu. Zaštitite i sebe i svoje dete od nepotrebnih stresova, koji mogu doneti samo štetu.

Da biste svom detetu mogli da pružite najbolju podršku i savete, pripremili smo za Vas niz saveta koji će Vam omogućiti da mu, uz što manje stresa, pomognete da što uspešnije spremi završni ispit, položi sa uspehom i upiše željenu školu.

Prijavite se za besplatan bilten i saznajte šta Vas sve očekuje:

Ovo su samo neka od pitanja na koje ćete dobiti odgovore.

1. Šta Vaše dete oseća kad počne ispit?

Vaše dete oseća brojne psiho-fizičke promene prilikom ovako stresnih situacija – prekretnica, kao što je polaganje završnog ispita. Zato je veoma važno da se adekvatno postavite, reagujete na pravom mestu, u pravo vreme i na pravi način. A da biste to postigli, neophodno je da znate većinu pojedinosti o tome kako se Vaše dete oseća u tim trenucima.

2. Kako pobediti strah od ispita?

Dobra vest je da se strah može prevazići! Šta je, u stvari, strah od ispita i kako ga savladati? Koji su uzroci i posledice pretrpljenog straha i kako da pomognete Vašem detetu da ga savlada? Takođe, treba savladati i sopstvenu bojazan i strah, a verujemo da je to još teže.

3. Na koji način bi trebalo da se ponašate u situacijama kao što je ova?

Vi ste najvažniji faktor u odrastanju i sazrevanju Vašeg deteta, zbog čega je jako važno da što je moguće više budete uključeni u sve ono što se njemu dešava. Verujemo da veliki deo toga znate i sami, ali smo sigurni da će Vam stručni saveti našeg tima psihologa i pedagoga biti od pomoći.

4. Šta Vas lično može učiniti nezadovoljnim pre, u toku i nakon završnog ispita Vašeg deteta? Kako to promeniti?

Završni ispit je i za Vas lično stresan, utoliko više što predstavlja veliki stres i za Vaše dete. Završni ispit je i za Vas lično stresan utoliko više što predstavlja veliki stres i za Vaše dete.Međutim, ono što je u ovakvim situacijama najvažnije jeste prevazilaženje sopstvenog straha i potpuno posvećivanje detetu. Jedino na taj način možete biti od koristi i njemu i sebi.

5. Kako da adekvatnom ishranom pomognete svom detetu pri spremanju završnog ispita?

Jedan od ključnih faktora koji utiču na naš organizam, raspoloženje, memoriju, koncentraciju je ishrana, o kojoj treba voditi računa sve vreme, a posebno u stresnim situacijama kao što je završni ispit. Za dobru memoriju i koncentraciju veoma je važna izbalansirana ishrana.

6. Kako da znate da li ste odabrali pravu školu?

Uspešno položen završni ispit je tek jedan u nizu rešenih problema. Nakon toga, dolazi do nove neizvesnosti – da li je škola koju će Vaše dete pohađati „prava” škola za njega i da li će uspeti da zadovolji kriterijume te škole.

7. Da li uspeh na završnom ispitu oslikava uspeh koji će Vaše dete pokazivati tokom školovanja u srednjoj školi?

Koliko je važan rezultat koje je Vaše dete ostvarilo na završnom ispitu? Brinete da li je rezultat završnog ispita merilo uspeha koji će dete pokazivati kasnije, u srednjoj školi? Da li je ispravno tako razmišljati?

8. Na koji način, čime najbolje motivisati dete u učenju?

Motiv je glavni pokretač svake akcije. Ako Vašem detetu nedostaje motivacija, ako primećujete da nije dovoljno aktivno u učenju, potrudite se da mu, iz njegove perspektive, stavite do znanja zašto je uspešno prevazilaženje ispita važno za njega i njegovu budućnost. Kako još možete da ga motivišete?

9. Kako najbolje nagraditi dete za uloženi trud i zalaganje tokom završnog ispita?

Ostvarenje cilja dragocenije je ako ga prati nagrada. Takođe, ukoliko znamo koja nas nagrada čeka, trudićemo se još više. Primenite ovo pravilo na svoj plan i proces učenja Vašeg deteta učinite bržim i kvalitetnijim.

10. Koliko je važan uticaj vršnjaka na Vaše dete i kako izbeći negativne uticaje?

Koliko god davali sve od sebe da svom detetu pružite najbolji uzor, ono nije okrenuto samo ka Vama. Vršnjačke grupe mogu imati jak uticaj i delovati pozitivno, ali i negativno na Vaše dete. Zato je važno napraviti balans. Saznajte kako.

Pripremili smo za Vas odgovore na ova i još mnoga pitanja. Prijavite se:

Android aplikacija
Android aplikacija